Ocalan ‘spreman riješiti’ kurdsko pitanje s Turskom

Ocalanov PKK kao „teroristički“ označavaju Ankara, NATO, SAD, Velika Britanija i drugi zapadnjački saveznici (Reuters)

Zatvoreni lider kurdskih pobunjenika Abdullah Ocalan kazao je kako je spreman na pronalazak rješenja kurdskog pitanja, te kako on može zaustaviti sukob između turske države i pobunjeničkih boraca za sedmicu dana, navodi se u saopćenju njegovih advokata.

U saopćenju objavljenom kasno u četvrtak, Ocalan kaže da Kurdima ne treba posebna država kako bi pronašli mjesto za sebe koje odgovara tursko-kurdskim odnosima.

“Pokušavam pronaći prostora za Kurde, hajde da riješimo kurdsko pitanje. Kažem kako mogu ukloniti ovu situaciju sukoba za sedmicu. Mogu je riješiti, siguran sam u sebe i spreman za rješenje. No, država mora uraditi ono što je neophodno“, dodao je.

Novinar Al Jazeere Neave Barker iz Istanbula javlja kako Ocalanova ponuda za pregovore dolazi dan nakon što su Turska i Sjedinjene Američke Države dogovorile sporazum o koordinaciji i uspostavi sigurnosne zone na sjeveru Sirije.

Ključ mirovnog procesa

Sjeverna Sirija je trenutno pod kontrolom kurdskih snaga koje podržava SAD, a među njima su i Jedinice narodne zaštite (YPG) koje su povezane s Ocalanom, osnivačem Radničke partije Kurdistana (PKK), pokretačem separatističke pobune protiv države Turske 1984. godine.

Ocalan je u jednom otočnom zatvoru otkako su ga turske specijalne jedinice uhapsile 1999. godine u Keniji. Veoma ga poštuju pristalice prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) koja ga smatra ključnim za mirovni proces.

Ocalanov PKK kao terorističku ogranizaciju označavaju Ankara, NATO, SAD, Velika Britanija i drugi zapadnjački saveznici. Sukob je odnio više od 40.000 života od 1984. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije