Ocalan pozvao sljedbenike da se razoružaju

Lider Radničke partije Kurdistana Abdullah Ocalan, koji služi doživotnu kaznu zatvora u Turskoj, pozvao je sljedbenike da u proljeće održe vanredni kongres i donesu odluku o razoružanju.

U izjavi koju je u televizijskom prenosu pročitao parlamentarni zastupnik prokurdske Narodne demokratske partije, navodi se da je to ključni korak u okončanju tridesetogodišnjeg sukoba između turske Vlade i Kurda.

PKK je počela oružanu pobunu protiv Turske 1984. godine s ciljem formiranja nezavisne države na jugoistoku zemlje. U toj borbi život je izgubilo više od četrdeset hiljada ljudi.

Demokratsko rješenje

“Nakon što smo došli do prekida tridesetogodišnjeg nasilja, glavni cilj nam je postići demokratsko rješenje. Stoga pozivam PKK da u proljeće održi vanredni kongres na kojem će donijeti stratešku i historijsku odluku o odustajanju od oružane borbe”, kazao je Sirri Sureyy Onder iz Prokurdske narodne demokratske partije.

“Smatramo važnom izjavu o pojačanju napora  da se položi oružje,  da se u potpunosti provede mirovni plan i  ostvari napredak u demokratskom političkom procesu”, istakao je zamjenik turskog premijera Yalcin Akdogan.

O značaju Ocalanove izjave, iz Istanbula izvijestio je Al Jazeerin reporter Bernard Smith.

“Abdulah Ocalan je saopćio da je ovaj put riječ o historijskom pozivu da se zaustavi oružani sukob. Zamjenik turskog premijera Jalčin Akdogan je rekao da dvije strane nikada nisu bile bliže miru. Dakle, možda je od Ocalanove deklaracije o prekidu vatre izdate 2013. ovo njegova najznačajnija izjava. Taj prekid vatre suštinski je donio kraj oružane borbe između turske države i kurdskih pobunjenika, koja traje od 1984. Ubijeno je blizu četrdeset hiljada ljudi. Mirovni proces sad je u zastoju. Kurdi kažu – zato što turska vlada nije provela obećane reforme, a sada turska vlada želi da mirovni proces ponovo počne”, izvijestio je Smith.

Izvor: Al Jazeera