Ocalan najavio historijski poziv na mir

Čelnik kurdske stranke mira i demokracije Selahattin Demirtas: Želimo što prije riješiti problem oružja, da se više ne gube životi (Reuters)

Zatvoreni kurdski čelnik Abdullah Ocalan najavio je da će u četvrtak uputiti “historijski poziv” za mir, pa su porasle nade u prekid vatre, koji bi pomogao da završi 28-godišnji sukob, u kojoj je u Turskoj poginulo 40.000 ljudi, a stradala je i ekonomija.

Čelnik kurdske stranke mira i demokratije Selahattin Demirtas, zastupnik u turskom Parlamentu, bio je u Istanbulu u posjeti Ocalanu u zatvoru na otoku Imraliju i, kad se vratio, prenio je njegovu poruku:

“Želimo što prije riješiti problem oružja, da se više ne gube ni vrijeme ni životi.”

Ocalan je tako zatražio podršku Parlamenta i političkih stranaka kako bi se ostvario trajan mir.

Ocalanovu kurdistansku radničku stranku stranku (PKK) terorističkom organizacijom smatraju Turska, EU i SAD, ali službena je Ankara u oktobru 2012. počela pregovore s Ocalanom radi smirivanja sukoba, jer su ljeto obilježili jačanje gerilskoga nasilja i masovna hapšenja kurdskih aktivista.

Umjereniji zahtjevi

Poziv na prekid vatre, koji koincidira s kurdskom Novom godinom, mogla bi pratiti i naredba PKK-u da povuče gerilce iz Turske u baze na sjeveru Iraka.

“Saopćenje koje pripremam bit će historijski poziv. Sadržavat će zadovoljavajuće informacije o vojnoj i političkoj dimenziji rješenja”, najavio je Ocalan.

Primirja su i prije dogovarana i kršena, ali prvi put Ocalan i turski premijer otvoreno govore o razgovorima koji uključuju sveobuhvatno rješenje.

Premijer Tayyip Erdogan učinio je više ustupaka u vezi s kulturnim i jezičnim pravima.

PKK je isprva tražio nezavisnu kurdsku državu na jugoistoku Turske, ali sad su zahtjevi umjereniji i odnose se na široku političku i kulturnu autonomiju.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je nedavno medije za potkopavanje tek pokrenutog kurdskog mirovnog procesa i pozvao novinare da se samocenzuriraju ako vole svoj narod, čime je izazvao negodovanje novinara.

Izvor: Agencije