Očajni migranti skakali sa broda ‘Open Arms’ u more

Migranti su već 18 dana su na brodu, pošto se države Evropske unije nisu mogle dogovoriti ko će ih preuzeti (EPA)

Italijansko pravosuđe naredilo je u utorak iskrcavanje na otok Lampedusu migranata s broda “Open Arms” i zapljenu broda španjolske nevladine organizacije, dok je Madrid poslao po njih jedan vojni brod. 

Nakon pregleda, koji su obavili sudska policija i dvojica ljekara, državni odvjetnik grada Agrigenta Luigi Patronaggio je odlučio da se migranti moraju iskrcati narednih sati na mali sicilijski otok zbog napetosti koja je vladala na brodu.

Vlada Španije u utorak je objavila da šalje mornarički brod prema italijanskom otoku Lampedusi kako bi prepratio brod nevladine organizacije “Open Arms” u Španiju i time okončao patnje migranata koji se ne mogu iskrcati već 19 dana.

“Audaz će isploviti oko 17:00 sati i ploviti tri dana do Lampeduse, gdje će se pobrinuti za migrante na brodu ‘Open Arms’ i ispratiti ih do luke Palma de Mallorca”, objavila je u priopćenju socijalistička Vlada, kako prenosi Hina.

Spasilački brod “Open Arms”, kojim upravlja istoimena španska nevladina organizacija, još uvijek nije upoznat s Vladinim planom.

Migranti iskakali sa broda

Najmanje desetero migranata skočilo je u utorak sa broda “Open Arms” u more, želeći doplivati do obližnje Lampeduse, dok je Madrid najavljivao novi prijedlog u vezi s rješavanjem te humanitarne krize.

Prvi migrant je skočio u more u utorak jutro, napisala je organizacija na Twitteru, objavivši videosnimak.

Nekoliko sati kasnije “skočilo je devetero ljudi, pokušavajući se domoći obale Lampeduse (…) Stanje je van kontrole”, objavila je nevladina organizacija Open Arms.

Toj grupi, među kojima neki nisu imali spasilački pojas, pružena je pomoć i oko podneva su bili na brodu italijanske obalne straže, rekla je glasnogovornica španske organizacije.

Novi prijedlog iz Madrida

Nakon odbijanja Rima da, uprkos dogovoru šest evropskih zemalja o njihovom prihvatanju, dopusti iskrcavanje migranata sa “Open Armsa” na Lampedusu, Madrid je u nedjelju ponudio brodu da uplovi u Agesiras, na krajnjem jugu Španije, što je nevladina organizacija ocijenila “potpuno neizvedivim”.

Španska Vlada je zatim predložila Baleare, koji su nešto bliži, iako najmanje 1.000 kilometara od Lampeduse, što je organizacija Open Arms nazvala “krajnje neshvatljivim”, jer do tog španskog arhipelaga treba tri dana plovidbe.

Španska ministrica odbrane Margarita Robles izjavila je u utorak da će Madrid iznijeti novi prijedlog “u narednim satima” kako bi se riješila “humanitarna kriza”, ne otkrivajući pojedinosti.

Vlasnik broda ne želi kršiti zakon

Prethodno je vlasnik humanitarnog broda “Open Arms” Oscar Camps rekao da taj brod neće prekršiti zakon i uploviti u italijansku luku na Lampedusi, kao što je to uradio njemački humanitarni brod “Sea Watch”.

Camps je kazao da je italijanska obalska straža ponudila da neke migrante preveze u Španiju, ali da je organizacija Open Arms poručila da moraju preuzeti sve, prenosi Beta.

Italijanski ministar saobraćaja Danilo Toninelli rekao je da Italija nudi da ih odvede u Španiju.

Migranti, kojih je 107, već 18 dana su na tom brodu pošto se države Evropske unije nisu mogle dogovoriti ko će ih preuzeti.

Brod se usidrio blizu Lampeduse, a ministar unutrašnjih poslova Italije Matteo Salvini ne dozvoljava da uplovi u luku, već zahtijeva da isplovi iz italijanskih voda.

Izvor: Agencije