Oglasi

Obustavljeno izdavanje svjedočanstava u Kantonu Sarajevo

Odluka donesena nakon što su pojedine škole izdale svjedočanstva samo za djecu čiji su roditelji odabrali jedan od tri jezika.
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo za sve krivi bivšeg ministra za obrazovanje Kazazovića i aktuelnu ministricu BogunićArhiva

U Kantonu Sarajevo je do daljeg obustavljeno izdavanje svjedočanstava za prvo polugodište školske godine.

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić donijela je takvu odluku nakon što su pojedine škole izdale svjedočanstva samo za djecu čiji su roditelji ranije odabrali jedan od ponuđena tri jezika - bosanski, hrvatski i srpski, ali ne i za one koji se o jeziku nisu odredili ili su birali više opcija.

"Nažalost, neke škole su izdale uvjerenja o ostvarenom uspjehu učenika na kraju prvog polugodišta školske 2018/2019. godine bez konsultacije s ministricom obrazovanja, što je izazvalo negativnu reakciju javnosti. Molim vas da, dok ne dobijete novu uputu, obustavite izdavanja uvjerenja do daljnjeg", navodi se u dopisu koji je upućen u škole u ponedjeljak.

Problem se morao prije riješiti

Uslijedila su negodovanja, zbog kojih je i obustavljeno izdavanje svjedočanstava.

U pojedinim školama jutros su svjedočanstva trebalo da budu dodijeljena đacima, pa su se djeca i roditelji, zbog odluke o obustavi, bez uvjerenja vraćali kućama.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, Saudin Sivro, za sve krivi bivšeg ministra za obrazovanje Elvira Kazazovića i aktuelnu ministricu Zinetu Bogunić.

Kaže da je bivši ministar dozvolio da duže od dva mjeseca u odjeljenskim knjigama ne bude upisan naziv predmeta.

"Krivica ove resorne ministrice jeste što nije odmah pristupila rješavanju tog problema. Nije našla vremena da sjedne s predstavnicima sindikata i akademske zajednice i da vidi kako da riješi taj problem. Taj problem se morao riješiti, ako treba i dopustiti i da bude neka vještačka tvorevina naziva jezika, odnosno predmeta, kako ne bi došlo do ove situacije koju imamo", kazao je Sivro.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.