Obustavljena istraga protiv braće Samardžija

Dunmorr Group AG je smješten u švicarskom Cirihu, dok je u Sarajevu, Banjoj Luci i Bihaću imao mrežu pozivnih centara (CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu vođenu protiv braće Gorana i Zorana Samardžije, vlasnika kompanije Dunmorr Group AG, i 67 zaposlenika te firme, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, kao i da se i dalje vodi istraga protiv nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa tom kompanijom.

Dunmorr Group AG je smještena u švicarskom Cirihu, dok je u bosanskohercegovačkom gradovima Sarajevu, Banjoj Luci i Bihaću imala mrežu pozivnih centara (call centar). Policija sumnja da se posredstvom tih centara trgovalo dionicama na Njemačkoj berzi i da je gotovo 160 zaposlenika svakodnevno iz Bosne i Hercegovine pozivalo građane Evropske unije, lažno se predstavljajući na njemačkom jeziku i obećavajući im brzo bogaćenje dionicama na berzi.

Zbog toga je sredinom jula 2012. godine uprava policije bh. entiteta Federacija BiH (FUP), u saradnji sa MUP-om drugog bh. entiteta Republika Srpska, izvela akciju naziva “Perač”.

Tada je u predstavništvima Dunmorra u Bosni i Hercegovini uhapšeno više od 80 uposlenika zbog sumnje na organizirani kriminal, utaju poreza, pranje novca i prevaru. Hapšenje su izbjegli direktor Predstavništva Željko Nikolić i braća Samardžija, jer se u tom trenutku nisu nalazili na prostoru Bosne i Hercegovine.

Policija je ispitala osumnjičene i predala ih u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje je odredilo pritvor Denisu Zahoviću, zamjeniku direktora Dunmorra, te Irfanu Bidževiću, jednom od uposlenika, jer je postojala opasnost od bijega. U pritvoru su ostali do oktobra 2012. godine, kada su uz jamčevinu od 50.000 KM (blizu 25.000 eura) pušteni, ali uz mjere zabrane.

U Bosni i Hercegovini je za Željkom Nikolićem bila raspisana potjernica, dok su ostali osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode.

Pitanje dokaza

Centar za istraživačko novinarstvo saznao je kako su osumnjičeni u toku ispitivanja u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine negirali da su braća Samardžija upravljala Dunmorrovim poslovnicama u Bosni i Hercegovini. Svi, osim Nikolića i Zahovića, rekli su da ne poznaju braću Samardžija.

Nikolić je u Tužilaštvu rekao da ne poznaje lično braću, ali “se sjeća da je vidio u papirima da je Samardžija Zoran jedan od akcionara firme u Cirihu”.

Zahović je izjavio da ne poznaje Zorana Samardžiju, te da je Gorana upoznao u Beogradu kao zastupnika firme Mansory, u kojoj je bio zainteresiran da radi. Također je rekao da Samardžije nisu dolazili u Sarajevo.

Novinari CIN-a saznaju da je postupajuća tužiteljica Dragica Glušac, na osnovu tih svjedočenja i činjenice da se Goran i Zoran Samardžija ne vode kao odgovorna lica u Registru predstavništva stranih lica u Bosni i Hercegovini u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, zaključila da ne postoje dokazi koji bi povezivali Samardžije sa kompanijom Dunmorr Group AG u Bosni i Hercegovini.

Međutim, u Registru privrednih subjekata u Švicarskoj stoji da je Zoran Samardžija postao član Upravnog odbora te firme 2009. godine, a krajem 2010. njegov brat Goran je uložio u firmu više od milion švicarskih franaka i tako postao njen većinski vlasnik.

Istragu protiv uposlenika u Sektoru marketinga te firme tužiteljica Glušac je obustavila jer su svi posvjedočili da su samo predstavljali svoju firmu, šaljući prospekte potencijalnim klijentima. Iz toga je zaključila da ne postoji dovoljno dokaza koji bi potkrijepili sumnju da su počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Pobuna radnika

Iako je policija u toku istrage došla do dokaza koji pokazuju da je Goran Samardžija kontaktirao Upravu predstavništva Dunmorra u Bosni i Hercegovini i da je dolazio u Sarajevo, Tužilaštvo to nije uzelo u razmatranje.

Prema podacima do kojih je došao CIN, u toku prvog ispitivanja u FUP-u privedeni uposlenici su izjavili da je Goran u maju 2012. smijenio Zahovića sa mjesta zamjenika direktora i na njegovo mjesto postavio Irfana Bidževića. Zbog te odluke su se radnici pobunili, nakon čega je Goran došao u sarajevski Dunmorr, te rekao radnicima da je on gazda i da ih on plaća.

U novembru 2013. godine Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim se Zahoviću, Bidževiću, Nikoliću i još petorici osumnjičenih ukidaju mjere zabrane koje su podrazumijevale zabranu sastajanja sa određenim osobama, posjećivanje prostorija kompanije Dunmorr Group, napuštanje mjesta prebivališta i putovanja.

U Rješenju Suda Bosne i Hercegovine se navodi da su mjere zabrane ukinute jer je Tužilaštvo BiH navelo da su istražne radnje pri kraju, odnosno da je ostalo da se izvrši vještačenje 200 zaplijenjenih kompjutera i da pristignu rezultati međunarodne pravne pomoći, na šta osumnjičeni ne mogu vršiti utjecaj.

Zahović, Bidžević i Nikolić su i dalje pod istragom. Pod istragom je i Salem Mujkić, suspendirani pripadnik Policijske stanice Centar u Sarajevu, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja jer je pružao zaštitu vlasnicima kompanije Dunmorr Group dok su boravili u Sarajevu.

Izvor: CIN