Obustava nastave u sarajevskim školama

Kazazović je potvrdio da će od četvrtka biti obustavljena nastava u svim školama u Kantonu (Al Jazeera)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obustavilo je danas nastavu u svim školama u KS, kaže se u saopćenju Ministarstva.

“Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo upućen je neuobičajeno veliki broj poziva građana, koji u svojstvu roditelja učenika osnovnih i srednjih škola traže da ministar obustavi nastavu u školama na području Kantona Sarajevo. (…)  Iako trenutne vrijednosti parametara, značajnih za utvrđivanje stepena zagađenost zraka nisu povećane na nivo koji zahtijeva mjere iz treće epizode (epizoda uzbune) u koje spada i mogućnost obustave nastave, Ministarstvo za obrazovanje, obrazovanje, nauku i mlade je odlučilo da nastava u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo neće biti realizirana dana 24.12.2015. godine”, kaže se, između ostalog u saopćenju.

“Obustavit ćemo nastavu, ali ne zbog zagađenja zraka, jer svi parametri upućuju da zagađenost nije na tom nivou da bi se proglasilo vanredno stanje, već to radimo zbog pritiska roditelja i javnosti”, rekao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović za Klix.ba

Danas je i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, podružnica Kantona Sarajevo, također poslao zahtjev ministarstvu s prijedlogom za obustavu nastave.

Nešto ranije, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, rekao je kako se stanje u vezi s aerozagađivačima kreće u “skoro pa normalnim granicama”, te da se u narednom periodu ne očekuje proglašenje stanja uzbune.

Prema njegovim riječima, zasad je na snazi stanje pripravnosti koje podrazumijeva povećano praćenje količine zagađivača u atmosferi.

“Svako jutro pratimo količinu štetnih materija u atmosferi i mogu vam potvrditi da se ona trenutno nalazi na skoro normalnom nivou, te da se još uvijek ne planiraju uvoditi posebne mjere, kao što je obustava nastave”, rekao je Lukić za Klix.ba par sati prije odluke koju je objavio ministar Kazazović. 

Rekao je da je za proglašenje stanja uzbune potrebna mnogo veća količina zagađivača od trenutne, te upozorio na to da pojedinci svojim izjavama bespotrebno podižu paniku kod građana.

“Nažalost, moram konstatovati da o ovoj tematici često govore oni koji uopće nisu zaduženi, a ni kompetenti za ovakve stvari. Na taj način se bespotrebno uznemiravaju građani”, objasnio je Lukić.

Zbog velikog zagađenja zraka u Sarajevu – građanima, posebno djeci, starijim osobama, trudnicama i hroničnim bolesnicima, ne preporučuje se da duže borave napolju.

Poboljšanje uvjeta može donijeti samo promjena vremena – jačanje vjetra, kiša ili snijeg.