Obustava letova iz UAE-a za Bagdad zbog napada

FlyDubai, Emirates Airlines, Air Arabia i Etihad Airways suspendirali letove nakon incidenta u skladu s direktivom zračnih vlasti UAE-a (Reuters)

Aviokompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata obustavile su letove za Bagdad nakon što je pucano na putnički mlaznjak FlyDubaija dok se približavao Međunarodnom aerodromu u iračkoj prijestolnici.

Zvaničnik zrakoplovstva i zvaničnik sigurnosti kazali su novinskoj agenciji Reuters da su dva putnika lakše povrijeđena kada su tri ili četiri metka pogodila trup aviona u ponedjeljak navečer, ali nisu mogli identificirati izvor puščane vatre.

FlyDubai, Emirates Airlines, Air Arabia iz Sharjaha i Etihad Airways iz Abu Dabija suspendirali su letove nakon incidenta u skladu s direktivom zračnih vlasti UAE-a.

„U skladu sa zabranom Generalne centrale putničkog zrakoplovstva UAE-a za letove u Bagdad i iz njega zbog sigurnosti smo suspendirali sve letove prema iračkom gradu sa trenutnim dejstvom i do daljnjega“, navodi se u saopćenju Etihada objavljenog u utorak.

„Sigurnost naših gostiju i zaposlenika je uvijek naš prvi prioritet. Nastavit ćemo blisku saradnju s vlastima i pratiti sigurnosnu situaciju prije nego se odlučimo na nastavak planiranih usluga prema Bagdadu.“

Kratki prekid saobraćaja

Iz ove kompanije su naveli da će putnici dobiti povrat novca za karte koje su već izdane.

Glasnogovornik FlyDubaija kazao je kako je nanesena šteta avionu jednaka onoj koju naprave meci iz ručnog naoružanja. Međutim, negirao je kako je bilo ko od putnika tražio ljekarski tretman te dodao kako je istraga u toku.

Još jedan zvaničnik zrakoplovstva istakao je kako je Irak u ponedjeljak kratko obustavio zračni saobraćaj nakon incidenta, ali da je većina saobraćaja nastavljena u utorak ujutro.

Nekoliko aviokompanija preusmjerilo je svoje letove iznad iračkog zračnog prostora prošle godine kao mjeru sigurnosti zbog straha da pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) imaju oružje sposobno za obaranje aviona, iako su iračke vlasti tvrdile da je nebo iznad ove države sigurno.

Izvor: Agencije