Obuka crnogorskih vojnika u Hrvatskoj

Crnogorski vojnici, zajedno sa hrvatskim, učestvovat će u obezbjeđenju baze Marmal u Mazaru i Šarifu. (www.odbrana.gov.me)

Pripadnici Sedmog kontingenta Vojske Crne Gore (VCG), koji se spremaju za odlazak u misiju ISAF u Afganistan, trenutno su na obuci u Hrvatskoj, gdje se pripremaju za borbene spasioce, saopćeno je u Podgorici.

Ministarstvo odbrane Crne Gore navelo je da će crnogorski vojnici, zajedno sa hrvatskim, učestvovati u obezbjeđenju baze Marmal u Mazaru i Šarifu.

Kako je saopšteno, borbeni spasilac je vojnik, koji je pored svoje redovne dužnosti, obučen za pružanje složenijih procedura prve pomoći.

Patroliranje gradom

Crnogorski vojnici će od marta naredne godine promijeniti lokaciju i zadatke u ISAF operaciji u Afganistanu.

Za razliku od prethodne tri godine, kada su zadatke obavljali isključivo u bazi, od marta će patrolirati gradom i na taj način obezbjeđivati bazu.

Zbog promjene zadataka Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore mora donijeti nova nacionalna ograničenja, kojim bi se definisalo koji je opseg zadataka crnogorske vojske, odnosno granice do kojih mogu učestvovati u zadacima koalicionih snaga u Afganistanu.

Nacionalna ograničenja, koja su trenutno na snazi, podrazumijevaju da crnogorskim vojnicima u Afganistanu nije dopušteno da napuštaju vojne baze, osim u slučaju dolaska i odlaska u misiju.

Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je ranije da će osnovni zadatak pripadnika VCG u Afganistanu od marta biti spoljašnje obezbjeđenje vojne baze Marmal.

Obezbjeđenje baze Marmal

Crnogorski kontingent će novi zadatak sprovoditi zajedno sa pripadnicima vojski Hrvatske i Njemačke.

Angažovanjem na obezbjeđenju baze Marmal, ukupan broj crnogorskih vojnika u misiji ISAF biće smanjen sa sadašnjih 40 na manje od 30, čime će, kako navode iz Ministarstva odbrane Crne Gore, biti smanjeni i troškovi angažovanja u misiji.

VCG u misiji ISAF učestvuje od marta 2010. godine.

Dnevnica pripadnika VCG u Afganistanu je 100 eura. Učešće u misiji ISAF u Afganistanu Crnu Goru godišnje košta oko 2,5 miliona eura.

Izvor: Agencije