Obrazovanje – važna tema izbora u Hrvatskoj

U svojim izbornim programima političke stranke u Hrvatskoj na visoko mjesto stavile su obrazovanje.

Socijaldemokratska partija i Hrvatska demokratska zajednica slažu se da kurikularnu reformu, koja je dio Strategije obrazovanja donesene još 2014. godine, treba što prije nastaviti, no ni jedni ni drugi nisu sigurni kada će je moći provesti.

Al Jazeerina ekipa posjetila je jednu zagrebačku školu na prvi dan nastave, u kojoj su mališani otvorili novu stranicu u svom životu.

Prvi put sjeli su u školske klupe i već su spremni za nove izazove. Učiteljice će i u ovoj školskoj godini ocjenjivati prvačiće, jer se, suprotno najavama, odustalo od eksperimentalnog uvođenja kurikularne reforme ove jeseni.

“Reforma je, u svakom slučaju, nužna, s obzirom na to da predugo radimo po starim programima i kurikulumima. Mislim da je reforma, prije svega, naklonjena učenicima. Samim time bi trebala koristiti učiteljima, jer bi tako bilo lakše raditi”, kaže učiteljica Brankica Bećirević.

Eksperiment u 60 škola

Najvažnije promjene koje je učenicima trebala donijeti eksperimentalna primjena reformi u 60 osnovnih i srednjih škola je rasterećenije gradivo, više praktičnog rada, a manje učenja činjenica. Ako dođe na vlast, SDP s reformom planira krenuti što prije, no pitanje je hoće li to biti 2017. godine, jer, primjerice, javna rasprava još traje.

“Ozbiljno je dovedeno u pitanje hoće li se moći s provedbom reforme nastaviti i sljedeće godine, no mi se nadamo da ćemo to uspjeti postići. Velik je problem edukacija učitelja, a za to će ostati malo vremena nakon završetka kurikularnih dokumenata”, ukazuje Neven Budak, kandidat SDP- a za ministra obrazovanja.

SDP planira raspisati javni natječaj za ekspertnu radnu skupinu, dok je HDZ stava da je treba imenovati ministar. No, slažu se s SDP-om da će za njenu provedbu trebati još vremena, jer zakoni nisu pripremljeni te nema jamstava da je novac za reformu osiguran.

“U ovom času uopće nemamo nastavnih planova i programa za pojedine razrede iz pojedinih predmeta, tako da ja nisam još siguran da će, uz sve skupa što će se nastaviti, a nastavit će se sigurno, do implementacije doći krajem sljedeće godine”, kaže Radovan Fuchs, predsjednik HDZ-ova odbora za znanost i obrazovanje.

Obrazovanje visoko na listi prioriteta

I jedni i drugi planiraju više novca za znanost i obrazovanje, povećanje broja stipendija, učeničkih i studentskih domova. Za razliku od prethodnih izbora, obje stranke su obrazovanje u svoje nove izborne programe uvrstile na visoko mjesto. Ovoj promjeni, smatraju u inicijativi GOOD, pridonio je lipanjski prosvjed za reformu obrazovanja, kada je 50.000 građana tražilo promjene.

“Obrazovanje je skočilo na visoko drugo mjesto kod glavnih političkih opcija. Tako je kod HDZ-a za izbore 2015. godine bilo na petom mjestu, a kod SDP-a na četvrtom. Sad je kod jednih i drugih na drugom mjestu”, napominje Mario Bajkuša iz GOOD inicijative.

Učenici i njihovi profesori na promjene čekaju godinama. Nadaju se da nakon 11. rujna, kad se održavaju izbori, riječi političara neće ostati tek puka predizborna obećanja.

Izvor: Al Jazeera