Obrazovanje, najveći izazov za Rome u Evropi

Jedan od izazova s kojim se suočava najveća evropska manjina, Romi, jeste obrazovanje. Školovanje je za mnogu romsku djecu ključ za probijanje barijere predrasuda i siromaštva. U trećem djelu serijala Al Jazeere o Romima u Evropi, Laurence Lee pronašao je školu u Slovačkoj koja njeguje talente svojih učenika Roma.

Ljudi kažu da Romi ne šalju djecu u školu. E, pa u slovačkom mjestu Cinobana šalju, a u jednoj osnovnoj školi Romi sretno sjede sa bijelom slovačkom djecom. Svi asistenti su, također, Romi.

Asistentica Eva Horvathova, koja pomaže autističnom slovačkom dječaku, kaže da romska djeca vole dolaziti ovdje jer ih ne zastrašuju.

„Kad vide učiteljicu Romkinju, osjećaju se kao kod kuće, osjećaju se dobrodošlim. Lakše im je da dođu u školu, jer nas poznaju“, govori ova učiteljica Romkinja.

Jednostavna ideja

Učitelji Romi pozvali su svoje sunarodnjake da obrazuju djecu, bez straha da će patiti zbog zlostavljanja na rasnoj osnovi. Na ovoj slici nema ničeg što bi se u tolerantnom društvu činilo neobičnim.

„Važno je imati na umu, kad pogledate ovaj prizor, da je proteklih godina slovačka Vlada razmatrala da na silu razdvoji romsku djecu od njihovih roditelja te da ih natjera da idu u slovačke internate. Razmotrite onda koliko je ova škola uspješna zbog jednostavne ideje da slovačkim dodaju i učitelje Rome i koliko su bespotrebno provokativne neke od tih političkih ideja“, javlja novinar Al Jazeere Lee.

Dok je tim Al Jazeere putovao kroz Slovačku, mnogo su puta čuli da su zbog niskog nivoa obrazovanja romska djeca osuđena na neuspjeh kad odrastu.

Rođeni u siromaštvu, kod kuće nemaju knjige, pa čak ni olovke, a najčešće napuste školu kad napune deset godina. Još jedna etnička kleveta koja se rutinski iznosi je da se romska djeca ne žele miješati. Nešto istočnije, u jednom vrtiću su htjeli, ali im nije dopušteno. Tu su slovački roditelji, a ne Romi, svoju djecu izmjestili što je dalje moguće.

„Romska djeca skoro su jedina koja dolaze. Ostali roditelji su htjeli da njihova djeca budu odvojena od romske, te ih vode negdje drugo“, kaže direktorica škole Szilvia Jakab.

Zajedničko učenje

S druge strane granice, u Mađarskoj, postoji mjesto koje možda ima rješenje za mnoge od ovih problema. Ovdje tinejdžeri bijelci i Romi moraju zajedno sjediti dok uče o Adolfu Hitleru i Drugom svjetskom ratu.

Drugi razredi koriste društvene igre za podsticanje na veze, sa zadivljujućim rezultatima. Jedna Romkinja postala je mađarska nacionalna prvakinja u igri dame. Druge škole širom Mađarske pokušavaju kopirati ovu, posebno njenu sposobnost da izvuče očite talente u toliko romske djece.

„Veoma su dobri u matematici, a posebno u logičkom razmišljanju. Nemaju nikakvih problema kada je o tome riječ“, ističe direktorica ove škole Emese Nagy.

Sva djeca u njenoj školi nastavit će učiti dok ne napune 18 godina, a mnogi Romi ići će na fakultet. Upravo to ilustrira koliko drugih života bude uništeno.

Kad ova djeca u mješovitoj školi u Cinobani porastu, najbliža srednja škola bit će udaljena 15 kilometara. Rekli su da većina njihovih roditelja nema automobil, niti novac za autobus kako bi ih tamo poslali.

Izvor: Al Jazeera