Oboljelom od karcinoma Monsanto plaća 289 miliona dolara odštete

Sud u San Francisku presudio je da kompanija Monsanto, koja se bavi poljoprivredom i biotehnologijom, mora da plati gotovo 290 miliona dolara odštete, jer nije Dewaynea Johnsona, obolelog od karcinoma, obavestila o opasnosti svog herbicida Roundupa, čime je američki baštovan pobedio agrohemijsku kompaniju u istorijskom suđenju.

Prema odluci sudske porote, Monsanto je delovao “zlonamerno” a ovaj herbicid znatno doprineo Johnsonovoj bolesti.

“Ovaj problem je veći od mene. Nadam se da će dobiti odgovarajuću pažnju”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi AP.

Johnson (46) je u tužbi tražio više od 400 miliona dolara smatrajući da su proizvodi ove kompanije doveli do njegovog karcinoma i da je Monsanto svesno prikrivao njihovu opasnost.

Monsanto je osuđen na 250 miliona dolara odštete uz 39,2 miliona dolara kompenzacijskih kamata.

Monsanto: Porota je pogriješila

Kompanija, koja je jedan od vodećih proizvođača herbicida i genetski modifikovanog semena, najavila je žalbu na ovu presudu.

“Porota je pogrešila”, izjavio je novinarima potpredsednik Monsanta Scott Partridge pred sudom.

“Izražavamo žaljenje Johnsonu i njegovoj porodici. Današnja odluka ne menja činjenicu da 800 naučnih studija i zaključci američke agencije za zaštitu životne sredine, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulatorne instance u svetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak i nije uzrokovao rak Dewaynea Johnsona”, tvrdi kompanija.

Johnsonova tužba prva je od više hiljada takvih koje su podnete federalnim ili državnim sudovima a u kojima se tvrdi da herbicid Raundap izaziva kancer, što Monsanto negira.

Johnson je radio kao baštovan u jednoj američkoj školi i prilikom održavanja zelenih površina često je koristio Roundup, herbicid koji sadrži glifosat.

Izvor: Agencije