Oboljeli od raka idu na liječenje van BiH

Četvrti februar je Međunarodni dan borbe protiv raka.

Oboljeli od malignih oboljenja u Bosni i Hercegovini  imaju pristup besplatnoj terapiji u zemlji.

Djeci do 18 godina država plaća i liječenje u inostranstvu, dok punoljetne osobe troškove liječenja van zemlje moraju snositi same.

Broj pacijenata koji odlaze na liječenje van države mogao bi se smanjiti ukoliko bi se zdravstveni sistem bolje organizirao, poručuju bh. zdravstveni eksperti.

Savremena tehnologija

Reporterka Al Jazeere Arduana Kurić u Sarajevu je razgovarala s Nejlom Burilović, čiji je sin prije pet godina primio matične ćelije nesrodnog donora. Transplantacija koštane srži izvršena je u Beču.

“Liječen je ovdje u Sarajevu i kada se liječenje više nije moglo nastaviti, onda su doktori dali inicijativu i dijete je otišlo vani”, kaže Burilović.

Burilović je danas članica udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, koje pomaže roditeljima čija se djeca liječe u BiH ili van zemlje. U prosjeku, desetero djece godišnje odlazi na liječenje u inostranstvo.

Troškove pokriva Fond solidarnosti, koji djeluje pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

Fond ne snosi troškove liječenja van zemlje za starije od 18.

Ne postoje zvanični podaci koliko se oboljelih od malignih bolesti iz BiH liječi van zemlje, kažu u Općoj bolnici u Sarajevu.

“Opremljena najsavremenijom tehnologijom za dijagnostiku i liječenje, ova ustanova prati posljednje trendove tretiranja malignih i drugih bolesti”, kaže Kurić.

BiH ima resurse i stručan kadar, ali ne i adekvatan organizirani sistem koji bi smanjio procenat onih koji se liječe u inostranstvu, smatra Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice

“Ako bi se bolje organizovali, ako bi postavili jednu kvalitetnu kadrovsku, materijalnu tehničku i finansijsku bazu, mi bismo mogli gotovo većinu sadašnjih poznatih teških oboljenja liječiti u BiH”, smatra on.

Troškovi liječenja ovise o dijagnozi i terapiji. Nakaš objašnjava da su rijetki oblici malignih oboljenja koji se ne mogu tretirati u BiH. Jedan od njih je transplantacija koštane srži.

Dodatni troškovi

Indira Gluhić čeka izmještanje svog sina u Italiju. No, prije toga, na Hemato-onkološkom odjeljenju Pedijatrisjke klinike u Sarajevu, dijete je iscrpilo sve mogućnosti liječenja.

Troškove terapije do sada je snosila država. Tako će biti i sa troškovima liječenja u Italiji.

“Transplantacija je besplatna za njega, ali znači propratnih troškova koji roditelji imaju…znači, ne možemo otići tamo i…bez para bez ičega. Dijete zahtijeva. I ovdje nam je sve plaćeno, ali i ovdje imamo dodatne troškove”, pojašnjava Gluhić.

Određeni broj roditelja nema povjerenja u domaće kadrovske i tehničke resurse, te odmah po uspostavljanju dijagnoze traže način liječenja van zemlje.

U tom slučaju troškove ne pokriva Fond solidarnosti.

Izvor: Al Jazeera