Oboljela trećina mornara na francuskom nosaču aviona

Brod sa 1.750 mornara i protuzračna fregata u njegovoj pratnji sa 200 mornara uplovili su u nedjelju u tulonsku luku (EPA)

Više od trećine mornara na francuskom nosaču aviona „Charles de Gaulle“ bilo je pozitivno na testiranju na COVID-19 pošto su se ovih dana prijevremeno vratili u Francusku nakon otkrića virusa na brodu, pokazuju privremeni podaci koje je objavilo Ministarstvo odbrane, javlja AFP.

“Do 14. aprila navečer testirano je 1.767 mornara zračno-desantne grupe. Velika većina tih testova odnosi se u ovoj fazi na mornare nosača aviona. Pozitivno ih je bilo 668”, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Njih 31 trenutno u vojnoj bolnici Svete Ane u Toulonu, od kojih je jedan na odjelu intenzivne njege, dodaju vojni zvaničnici.

Za 30 posto testova još nema rezultata

Ti privremeni podaci mogli bi rasti jer “za 30 posto testova još nema rezultata i kampanja testiranja još traje”, navodi Ministarstvo.

“Charles de Gaulle” je drugi nosač aviona u svijetu na kojem je službeno potvrđeno prisutstvo korona virusa, nakon američkog nosača “USS Theodore Roosevelt”, koji je u Tihom okeanu. 

Brod sa 1.750 mornara i protuzračna fregata u njegovoj pratnji sa 200 mornara uplovili su u nedjelju u tulonsku luku dvije sedmice prije planiranog roka pošto je otkriveno pedesetak zaraženih korona virusom.

Izvor zaraze još nije otkriven.

Izvor: Agencije