Obnovljivom energijom protiv izolacije

Veliki dio ruralnog područja Perua nije priključen na električnu mrežu. To, međutim, ne sprečava djecu jednog zaseoka da uče raditi na računarima. U tome im pomažu obnovljivi izvori energije.  

Na suhoj zemlji, po žarkom suncu i usred ekstremnog siromaštva ima zabave. No, moderni svijet  se može činiti jako daleko. Kada su računari stigli prije nekoliko mjeseci, brzo su postali najinteresantniji predmeti u selu.

Učiteljica kaže da računari već pomažu djeci da unaprijede svoje sposobnosti učenja.

“Sada kada im dajem zadaću, oni mi odmah kažu kako je žele raditi na računaru i uz internet”, kaže učiteljica Deisy Aparcana.

I upravo iz tog razloga vjetrenjača i sedam solarnih panela, koje je donirala Evropska unija (EU), proizvode energiju za njihove laptope, ali i za frižidere u kojim se čuvaju lijekovi. Međutim, ovdje i dalje koriste tradicionalni način čuvanja mlijeka i mesa.

Decenijama bez energije

“Broj Peruanaca koji imaju problema sa snabdijevanjem električnom energijom vrlo je visok. Ali, ovim programom nastoji im se pomoći u borbi protiv izolacije i loših uvjeta u kojima žive.

Ovaj energetski projekt razvijen je u 130 zajednica u Peruu i širom Latinske Amerike.

Zasad ova mala energetska stanica znači svijet za stanovnike Camacha. Sada mogu čak napuniti i mobitele. Jedan od stanovnika kaže da je sretan da sada može napuniti baterije za radio”, kazao je Ivan Horna iz Euro-Solar programa.

“Živjeli smo 40 godina bez energije, to je tužno ali mi smo navikli na to”, rekao je stanovnik Camacha Beltran Chuquisuma.

Iako peruanska Vlada ima dugoročne razvojne projekte širom zemlje koji mogu snabdjeti strujom ovo selo, ali i mnoge druge, ljudi u Camachu kažu da će vjerovatno na to čekati još decenijama, ali zasad barem djeca mogu surfati internetom i učiti.

Izvor: Al Jazeera