Obnovljiva energija nudi više od štednje

Lokacija na kojoj se ugrađjuju paneli mora biti osunčana i prije svega južno orijentisana (Al Jazeera)

U vrijeme kada se u Hrvatskoj očekuje poskupljenje električne energije, građani se sve više zanimaju za korištenje obnovljivih izvora energije.

Električna i toplotna energija iz prirodnih izvora kao što su sunce, vjetar ili otpad, u evropskim zemljama ne samo da su prihvatljiv, već i poželjan način energetskog snabdijevanja, a države to i stimuliraju.

U Hrvatskoj je to ovakav način snabdijevanja energijom i dalje relativno nepoznat, no pojedinci koji koriste ovaj ekološki čist način dobivanja energije mogu i zaraditi.

Ljubomir Majdandžić solarne ploče ugradio je prije devet godina, nakon povratka iz Njemačke. Iskustvo iz inostranstva odlučio je primijeniti u Zagrebu i dokazati da su svjetlost i sunce dovoljni za energetsku nezavisnost. 

Jedini i glavni izvor energije u njegovoj kući je sunce, koje putem solarnih ploča daje toplotnu i električnu energiju.

Energetski prioritet

“Mi na godišnjoj bazi trošimo oko četiri tisuće kuna za grijanje i toplu vodu, a susjedi 12 tisuća kuna, oko osam tisuća je dakle ušteda.  Za pet godina sustav se otplati“, tvrdi Majdandžić.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, osim uštede može se i zaraditi.


Sadik Fatić o korištenju solarne energije

„Ugradnja fotonaponskih ploča snage 10 kilovata stoji blizu 30.000 eura. Prema zakonu, višak proizvedene struje prodaje se državi, što godišnje može donijeti otprilike 5.000 eura“, kazao je on.

„Ugovor s državom potpisuje se na 12 godina, tako da se, nakon otplate, u šest godina može zaraditi blizu 30 .000 eura. Ljubomir je svoje već otplatio, sada zarađuje.“

Kako je kazao Čorkalo, Hrvatska obnovljive izvore energije smatra energetskim prioritetom, ali ih u praksi još nije definirala odnos prema njima.

Najprije je najavljeno smanjenje naknade za isporučeni kilovat struje s 48 na 35 eurocenti, da bi ministar privrede a srijedu najavio kako će Vlada u idućih osam godinja investicije povećati s milion eura na gotovo dvije milijarde.

Radi se i na rješavanju birokratskih problema. 

“Koliko je meni poznato radi se na zakonu o obnovljivim izvorima energije, koji bi trebao ubrzati sve porocedure za realiziranje projekata, a adminstrativne prepreke su najveće u realizaciji “, kazala je ministrica zaštite okolišta Mirela Holy.

BiH: Prva solarna elektrana

Sadik Fatić iz Kalesije, vlasnik prve solarne elektrane u regiji, kazao je za Al Jazeeru da i građani Bosne i Hercegovine mogu zaraditi ukoliko se odluče na korištenje obnoviljivih izvora energije.

„Zašto da ne? Svakako da mogu, najbolje to pokazuje naše isksutvo“, rekao je on.

„Solarne elektrane  nema bez poticaja države. Mislim da imamo nabolje poticaje u okruženju“, rekao je Fatić.

On je kazao kako su građani BiH zainteresirani za korištenje solarne energije.

„Mi već radimo 15 programa širom BiH gdje su nas ljudi molili za investicione programe da bi i oni krenuli u realizaciju novih projekata“.

Izvor: Al Jazeera