Obnovljeni sukobi kod aerodroma u Peshavaru

Zvaničnici navode kako je vojska je brzo reagirala na pozive u pomoć, kao i policija i trenutno se bore protiv napadača (AFP)

Policija je u nedjelju obnovila sukobe s napadačima, u kojima su četiri osobe ubijene, dan nakon napada pobunjenika na vojnu ispostavu kod međunarodnog aerodroma u Peshavaru, kada je devet ljudi ubijeno i više od 40 ranjeno.

Policijski službenik Shafqat Malik rekao je da se pobunjenici kriju u selu Pawakai, oko tri kilometara od aerodroma i da su jedan policajac i tri napadača ubijeni u subotnjim sukobima kod aerodroma.

“Pet napadača se krije u nedovršenoj kući nedaleko od pešavarskog aerodroma. Svi su bombaši-samoubice, imaju ručno naoružanje i bombe”, izjavio je Mian Iftikhar Husein, provincijski ministar informiranja.

“Vojska je brzo reagirala na pozive u pomoć, kao i policija, i trenutno se bore protiv napadača te ujedno vrše istragu.”

Vojni zvaničnik je kazao kako su dva ili tri preživjela napadača pobjegla u drugu zgradu, odakle su razmjenjivali vatru sa snagama sigurnosti koje su ih okružile.

Preuzeta odgovornost

Pakistanski talibani samoubice napali su u subotu navečer automobilom bombom, raketama i vatrenim oružjem vojnu ispostavu kod aerodroma u Peshavaru, na sjeverozapadu Pakistana, pri čemu su ubijena četiri civila, više od 40 ih ranjeno, a živote je izgubilo pet napadača.

“Teroristi su se koristili raketama, a napadali su i bombaši-samoubice, kako bi se probili u okruženje baze na tri različita mjesta. Izazvali su manju štetu na vanjskom, graničnom zidu”, kazao je kapetan Tariq Mahmoud, glasnogovornik zračnih snage.

Vlasti su sada drže “potpunu kontrolu” baze, gdje su “regularne operacije nastavljene”, objavila je vojska, ali i da su sve druge zračne baze pod stanjem uzbune.

Grupa Tehreek-e-Taliban Pakistan preuzela je odgovornost za napad samoubica, zbog kojeg je baza zatvorena.

“Izvršili smo samoubilački napad i izvršit ćemo još takvih napada na aerodrom”, rekao je glasnogovornik talibana Ehsanullah Eshan za AFP tokom telefonskog razgovora sa nepoznate lokacije.

Ovo je bio najveći napad na jedno vojno postrojenje u Pakistanu od kada je naoružana grupa u augustu upala u zračnu bazu u istočnoj pokrajini Punjab.

Izvor: Al Jazeera i agencije