Obnovljeni politički sukobi u Venecueli

Opoziciona koalicija Demokratsko jedinstvo optužuje Madura za lošu i disfunkcionalnu ekonomiju (Reuters)

Politički sukob između Venecuelanskog parlamenta, u kojem većinu ima opozicija, i socijalističke vlade ponovo se rasplamsao nakon neuspjeha razgovora koje vodi Vatikan i nakon što su obje strane imenovale svoje članove u Državnu izbornu komisiju. 

Opoziciona koalicija Demokratsko jedinstvo optužuje predsjednika Nicolasa Madura za lošu i disfunkcionalnu ekonomiju ove članice OPEC-a, te ga žele zbaciti putem referenduma ili prijevremenim predsjedničkim izborima, koji bi se trebali održati krajem 2018. godine.

Maduro odgovara kako nastavlja svojim putem te optužuje svoje protivnike da sabotiraju ekonomiju kako bi ga potkopali i da žele puč, koji će podržati SAD. 

Vatikan posrednik u razgovorima

Krajem oktobra suprotstavljene strane razgovarale su uz posredovanje Vatikana i tri bivša čelnika države. No, prošle sedmice članovi opozicije napustili su te razgovore, tvrdeći da se zvaničnici ne drže dogovora, uključujući onaj o imenovanju novih članova u petočlanu Izbornu komisiju. 

To je pitanje od važnosti za dugogodišnji politički sukob u Venecueli jer je Izborna komisija ove godine odbila zahtjev opozicije za referendum o opozivu predsjednika, a mnogi stanovnici te južnoameričke države vide ga kao naklonjenog vladi. 

Narodna skupština Venecuele pokrenula je simboličku političku parnicu protiv Madura, prozvavši ga odgovornim za katastrofalnu ekonomsku situaciju i kršenja ljudskih prava u toj državi od 30 miliona stanovnika. Vrhovni sud, koji, po tradiciji, podržava Madura, nešto kasnije je obnovio mandate dva člana izborne komisije koji su bili na odlasku, dodajući da Skupština “prezire” zakon. 

Čelnici opozicije taj čin smatraju neustavnim prisvajanjem njihovih funkcija, te će kasnije tokom sjednice imenovati svoje zamjene za ta dva člana komisije. 

“Vrhovni sud ne može zamijeniti odgovornost Skupštine”, rekao je zastupnik Juan Pablo Guanip. 

“Izazvali su rat vlasti, a to vodi do situacije potpunog bezvlašća u ovoj državi”, dodao je. 

Opozicija krši zakon i priželjkuje puč

Vladini zastupnici u utorak su napustili Parlament, a u srijedu podnijeli službene žalbe Vrhovnom sudu i reviziju protiv zastupnika opozicije.

“Ne samo da žele puč protiv predsjednika nego i očito krše zakon”, tvrdi zastupnik Hector Rodriguez. 

Dok se njihovi političari svađaju, stanovnici Venecuele pokušavaju se snaći u brutalnoj trećoj godini ekonomske krize obilježenoj ogromnim cijenama i velikim nestašicama, zbog kojih mnogi preskaču obroke. 

Iznenadno povlačenje najvrednije venecuelanske novčanice dodatno je prenerazilo stanovništvo, izazvalo haos na ulicama i stvorilo ogromne redove u bankama. 

Izvor: Agencije