Obnovljena proizvodnja nafte u Meksičkom zaljevu stabilizirala tržište

Radnici se vraćaju na više od 280 proizvodnih platformi koje su prethodno bile evakuirane (EPA)

Cijena nafte se stabilizirala, jer su obnavljanje proizvodnje u Meksičkom zaljevu nakon uragana Barry i eksplozivan rast proizvodnje iz uljnih škriljaca u SAD-u neutralizirali utjecaj tenzija na Bliskom istoku.

Cijena sjevernomorske nafte “brent” porasla je za devet centi, na 66,57 dolara za barel, dok je američka “laka” nafta poskupjela za 13 centi, na 59,71 dolar za barel, prenosi njujorška agencija Bloomberg.

Američke naftne kompanije počele su s obnavljanjem oko 74 posto proizvodnje koja je bila obustavljena na platformama u Meksičkom zaljevu zbog uragana Barry.

Povratak radnika na platforme

Radnici se vraćaju na više od 280 proizvodnih platformi koje su prethodno bile evakuirane, a moglo bi proći nekoliko dana dok se ponovo ne uspostavi potpuna proizvodnja.

“Gotovo da možete čuti veliki uzdah olakšanja naftnih proizvođača i rafinerija u regiji, jer je oluja prošla bez nanošenja veće štete”, rekao je Thomas Varga, analitičar kompanije PVM.

Očekuje se da će proizvodnja nafte u SAD-u iz sedam glavnih nalazišta škriljaca porasti za 49.000 barela dnevno u augustu, na rekordnih 8,55 miliona barela dnevno, saopćila je američka Uprava za energetske informacije.

Izvor: Agencije