Obnovljen postupak protiv ministra Marića o slučaju Agrokor

Zdravko Marić, Hrvatska, Ministar financija
Marić: 'Nisam bio u sukobu interesa niti sam povrijedio načela djelovanja' (EPA)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je na radnom sastanku obnovilo postupak u odnosu na ministra financija Zdravka Marića u vezi slučaja Agrokor te s njim spojilo novootvoreni predmet povodom prijave koju je Povjerenstvu protiv njega podnio Živi zid, a otvorilo je i predmet u odnosu na ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Povjerenstvo je, kako se navodi u priopćenju na internetskim stranicama, na radnom sastanku razmatralo sadržaj prijava, osim Marića, zaprimljenih i protiv premijera Andreja Plenkovića te potpredsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova, kao i sadržaj objavljenih iskaza bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, bivšeg izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka i jednog od članova radne skupine koja je radila ‘lex Agrokor’ Zorana Besaka, danih hrvatskom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

“U predmetu dužnosnika Zdravka Marića donesena je odluka o obnovi postupka koji se u odnosu na navedenog dužnosnika vodio pod brojem P-188/16.

Također je donesen zaključak da će se novootvoreni predmet povodom prijave protiv dužnosnika Zdravka Marića, zaprimljene u petak 24. kolovoza 2018. godine, spojiti na navedeni predmet”, stoji u priopćenju Povjerenstva, kako prenosi Hina.

Naveo prisustvo na dva sastanka

U travnju je Povjerenstvo odlučilo da Marić, koji je jedno vrijeme radio u Agrokoru, nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti prilikom izrade ‘lex Agrokor’.

U očitovanju Povjerenstvu Marić je tada naveo da je nazočio samo na dva sastanka na temu Agrokor, no prema svjedočenju bivše ministrice Dalić USKOK-u, koje je nedavno objavio N1, tih je sastanaka bilo više.

Povjerenstvo je u odnosu na ministra Božinovića predmet otvorilo s obzirom, kako se navodi u priopćenju, na moguću nepodudarnost podatka dostavljenih Povjerenstvu u predmetu koji se vodio protiv ministra financija Marića, a koji je danas obnovilo, i podataka objavljenih u medijima o istim činjenicama.

Stranka Živi zid je Povjerenstvu u petak prijavila i premijera Andreja Plenkovića, a Povjerenstvo navodi da je ta prijava “u bitnom istovjetnog sadržaja kao i već ranije zaprimljena prijava protiv istog dužnosnika, a povodom koje je otvoren predmet pod brojem P-193/18”.

Prijava protiv Bože Petrova

“Slijedom navedenoga, novootvoreni predmet protiv premijera zaključkom je spojen na postojeći predmet, u kojem su već poduzete radnje vezane za pribavljanje potrebne dokumentacije”, navodi Povjerenstvo.

Povodom prijave koja je Živi zid u petak podnio protiv potpredsjednika Sabora Bože Petrova otvoren je novi predmet pod brojem P- 271/18, dodaje se u priopćenju.

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić prijavio je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa predsjednika MOST-a tvrdeći da se iz izvješća DORH-a vidi da je lagao da ne zna ništa o sastancima grupe koja je radila na ‘lex Agrokor’, priopćeno je ranije iz Živog zida.

U svim navedenim predmetima Povjerenstvo će od nadležnih državnih tijela i drugih osoba koje imaju relevantna saznanja zatražiti potrebna očitovanja.

Izvor: Agencije