Objavljeni snimci razornih napada Boko Harama

Organizacija za ljudska prava Amnesty International (AI) objavila je satelitske snimke koji prikazuju navodne “nesporne i šokantne dokaze” o razmjerama prošlosedmičnih napada boraca Boko Harama na dva nigerijska grada.

Snimci dva susjedna grada, Baga i Doro Gowon u sjevernoj Nigeriji, napravljeni prije i nakon napada 2. i 7. januara, pokazuju poražavajući učinak napada u kojima je 3.700 objekata oštećeno ili potpuno uništeno.

U tom periodu napadnuti su i drugi susjedni gradovi i sela, objavila je u četvrtak organizacija za ljudska prava.

“Ove detaljne fotografije prikazuju razaranja katastrofalnih razmjera u dva grada, od kojih je jedan skoro izbrisan sa mape, u razmaku od četiri dana”, kazao je Daniel Eyre, istraživač Amnesty Internationala.

Nakon razgovora sa svjedocima, kao i predstavnicima lokalne vlasti i aktivistima za ljudska prava, Amnesty je zaključio da su stotine civila ubijene. Prošle sedmice, grupa za ljudska prava navodela je izvještaje o čak 2.000 mrtvih. Nigerijska vojska tvrdi da je ubijeno 150 osoba, uključujući i poginule borce.

“Od svih napada Boko Harama koje je Amnesty International do sada analizirao, ovo je najveći i najrazorniji. U napadu na civile do ruševina su izgorjele kuće, ambulante i škole”, dodao je Eyre.

Analiza pokazuje samo dva od mnogih gradova i sela nastradalih u nizu napada Boko Harama koji su počeli 3. januara.

  
Satelitski snimak napravljen 7. januara, pokazuje da su skoro svi objekti porušeni. Fotografija prikazuje stepen uništenja većine objekata u gradu. Crvena područja označavaju zdravu vegetaciju

Sljedećeg mjeseca u Nigeriji će biti održani predsjednički i parlamentarni izbori.

U aprilu 2014. je Boko Haram šokirao svijet kad su njihovi pripadnici oteli 276 učenica jedne škole tokom napada na selo na sjeveroistoku Nigerije. Taj čin je naišao na osudu širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije