Objavljeni dokumenti koji otkrivaju tajnu ulogu Irana u Iraku

Irak, Policija
Mnogi od telegrama, navodi NYT, opisuju realistične špijunske avanture koje izgledaju kao stranice istrgnute iz špijunskog trilera (AP)

List The New York Times objavio je sadržaj procurilih iranskih obavještajnih dokumenata koji otkrivaju napore Irana da regrutira bivše iračke doušnike koji su radili za američku Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) nakon američkog  povlačenja iz Iraka 2011. godine.

Dokumenti, do kojih je došao američki portal The Intercept, a objavljeni su i u listu The New York Times, otkrivaju kako je Iran radio na regrutiranju službenika State Departmenta koji je imao obavještajne podatke o planovima Washingtona u Iraku.

“Mnogi od ovih telegrama opisuju realistične špijunske avanture koje izgledaju kao stranice istrgnute iz špijunskog trilera”, piše New York Times.

“Tu su sastanci koji se odvijaju u mračnim uličicama, trgovačkim centrima ili pod krinkom lovačkog izleta ili rođendanske zabave.”

Pokloni kurdskom vođi

“Doušnici vrebaju po bagdadskom aerodromu, fotografiraju američke vojnike i bilježe informacije o vojnim letovima koalicije”, piše u listu.

Arhiva čak sadrži i izvještaje o troškovima službenika obavještajnih službi u Iraku, od kojih je jedna trošila na poklone kurdskom vođi, navodi list.

Procurile informacije otkrivaju da je Iran regrutirao iračke agente koji su radili za CIA-u u Iraku, ukazujući također na to da je Iran iskoristio financijsku situaciju tih agenata koji su ostali bez posla ili novca i bili su spremni prenositi Iranu sve informacije koje su im bile na raspolaganju o američkim obavještajnim planovima u Iraku.

Jedan od dokumenata, koji datira iz 2014. godine, otkriva kako je jedan od doušnika nudio iranskim obavještajcima prodaju informacija, što se odnosilo i na skloništa koja su CIA i drugi doušnici koji su sarađivali s njom koristili u Iraku.

Uplitanje u unutrašnja pitanja Iraka

Dokumenti također otkrivaju na koji način se Iran uplitao u unutrašnja pitanja Iraka, kako je razvijao tajne odnose s iračkim dužnosnicima, kao i ulogu koju je odigrao Qassem Soleimani, komandant jedinica Quds, elitnih snaga Iranske revolucionarne garde u Iraku.

Otprilike 700 stranica procurilih izvještaja anonimno je poslano The Interceptu, koji ih je preveo s perzijskog na engleski jezik i podijelio s The New York Timesom.

Intercept i The Times provjerili su autentičnost dokumenata, ali je identitet izvora ostao nepoznat. Intercept je preko šifriranih kanala komunicirao s izvorom, koji je odbio sastanak s reporterom.

U tim anonimnim porukama izvor je rekao kako želi „dati svijetu do znanja šta Iran radi u mojoj zemlji Iraku“.

Izvor: The New York Tomes