Objavljene skice i planovi Titanica II

Palmer je naveo na Titanicu II neće biti TV aparata i interneta te da će putnici u svojim kabinama moći pronaći odjeću sa početka 20. stoljeća (Getty Images)

Australski multimilioner objavio je planove za izgradnju Titanica II, moderne kopije svjetski poznatog prekookeanskog broda koga planira napraviti i ploviti preko Atlantskog okeana, istim putem kojim je namjeravao ići njegov stariji imenjak.

No, iako je napravljen da izgleda identično kao Titanic, rudarski magnat Clive Palmer, koji stoji iza ovog projekta, odbija ponoviti poznati čin okolosti koji je prethodio porinuću originalne plovilice.

Na pitanje da li bi opisao svoj broj kao “nepotopljiv”, kazao je: “Sve će potonuti ukoliko napravite rupu u njemu. Mislim da je veoma hrabro tako nešto kazati. Mislim da su tako nešto uradili ljudi u prošlosti i doživjeli da se pokaju zbog toga.”

Titanic II bi na prvo putovanje od Southamptona do New Yorka, ruta koju je imao i njegov prethodnik, trebao krenuti krajem 2016. godine.

“Mi ćemo privesti kraju ovo putovanje, doći ćemo u New Yorka u brodu koji su oni dizajnirali”, navodi Australac.

Male razlike

Njegov brod je nevjerovatno sličan originalu. Palmerova kompanija Blue Star Line (kompanija kojoj je pripadao Titanic zvala se White Star Line) prikazala je kompjuterski generirane slike nove plovilice, koja se od potonule razlikuje samo po klimauređajima, bolnici i mjestu za slijetanje helikoptera.

Palmer je naveo na Titanicu II neće biti TV aparata i interneta te da će putnici u svojim kabinama moći pronaći odjeću sa početka 20. stoljeća ukoliko se žele pretvarati da su na legendarnom brodu.

Kao i 1912. godine, postojat će tri putničke klase, kojima neće biti dozvoljeno da se međusobno miješaju. Čak i bazen i teretana će biti skoro identični onima sa broda iz 1912. godine, iako su na raspolaganju daleko modernije alternative.

Ključna razlika će svakako biti broj čamaca za spasavanje. Na originalnom Titanicu bilo je 2.224 putnika i članova posade kada je udario o ledenjak i potonuo, na svom prvom putovanju 15. aprila 1912. godine.

Imao je 16 drvenih čamaca za spašavanje, koji su mogli primiti 1.178 osoba, odnosno tek trećinu ukupnog kapaciteta broda. Tada je na Titanicu bilo mnogo manje putnika od punog kapaciteta. Poginule su najmanje 1.502 osobe.

Uvjereni Kanerva

Na novom brodu će se moći smjestiti 2.435 putnika i 900 članova posade. U osnovi će imati čamce za spašavanje ukupnog kapaciteta 2.700 osoba, kao i splavove na napuhavanje za 800 osoba.

Palmer, koji sebe opisuje kao milijardera, iako je Forbes procijenio da “vrijedi” 795 miliona američkih dolara, odbio je kazati koliko će ovaj pothvat koštati. Kada su ga novinari pitali da li izaziva sudbinu tako što pravi repliku broda koji je najpoznatiji po tome što je potonuo, kazao je: “Nisam toliko praznovjeran.”

Kako se čini, nije ni Markku Kanerva, direktor prodaje u Deltamarinu, finskoj kompaniji koja je zadužena za dizajn broda. No, on je ipak kazao sličnu hvalu kao i njegovi prethodnici pri porinuću originalnog Titanica.

“Budite sigurni, kada se govori o sigurnosti, ovo će biti apsolutno najsigurniji brod za krstarenje na svijetu kada bude porinut.”

Izvor: Agencije