Objavljene nove audiosnimke ubistva Khashoggija

Turski mediji objavili su nove detalje vezane za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, odnosno dijelove audiosnimaka iz saudijskog konzulata na kojima se čuju udarci, jauci i psovke.

Detalji se tiču sadržaja audiozapisa iz Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kada se u njemu nalazio Khashoggi.

Na snimci, nastaloj u dijelu konzulata predviđenom za izdavanje viza, čuju se četiri osobe. Istražitelji su analizom utvrdili identitet osoba koje su mučile Khashoggija, ali i onih koje su svjedočile zločinu.

“Na snimku se čuje kako se Khashoggi pobunio kad su ga uhvatili za ruku. Na to se pobunio i zatražio da ga puste. Nakon toga se čuju udarci i jauci. Zatim je prebačen u drugi deo zgrade, gde su smeštene kancelarije. Sve vreme se čuju udarci, psovke i omalovažavanje novinara. Mediji navode kako je među tim ljudima i Mahir Mutrib – vođa ekipe za likvidaciju. Na snimku se, prema turskim medijima, čuje i glas saudijskog konzula Muhameda al-Utejbija”, javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

Trump upoznat sa snimkom

Novi detalji objavljeni u turskim medijima dovode u pitanje verziju službenog Rijada.

U međuvremenu se oglasio i američki predsjednik Donald Trump, rekavši da je upoznat s audiosnimkom o ubojstvu Khashoggija.

Američki Kongres je pokrenuo dvije inicijative kojima se blokira prodaja oružja Rijadu, a CIA je uvjerena da je Muhammad bin Salman naručio ubojstvo Khashoggija.

Novinar Jamal Khashoggi posljednji put viđen je živ 2. listopada na ulazu u saudijski konzulat.

Saudijska Arabija je priznala da je Jamal Khashoggi ubijen u njezinom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: Al Jazeera i agencije