Oglasi

Objavljene nove audiosnimke ubistva Khashoggija

Istražitelji su analizom utvrdili identitet osoba koje su mučile saudijskog novinara, ali i onih koji su svjedočili zločinu.

Glušac: Turski mediji objavili detalje snimka ubistva Khashoggija

Turski mediji objavili su nove detalje vezane za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, odnosno dijelove audiosnimaka iz saudijskog konzulata na kojima se čuju udarci, jauci i psovke.

Detalji se tiču sadržaja audiozapisa iz Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kada se u njemu nalazio Khashoggi.

Na snimci, nastaloj u dijelu konzulata predviđenom za izdavanje viza, čuju se četiri osobe. Istražitelji su analizom utvrdili identitet osoba koje su mučile Khashoggija, ali i onih koje su svjedočile zločinu.

"Na snimku se čuje kako se Khashoggi pobunio kad su ga uhvatili za ruku. Na to se pobunio i zatražio da ga puste. Nakon toga se čuju udarci i jauci. Zatim je prebačen u drugi deo zgrade, gde su smeštene kancelarije. Sve vreme se čuju udarci, psovke i omalovažavanje novinara. Mediji navode kako je među tim ljudima i Mahir Mutrib - vođa ekipe za likvidaciju. Na snimku se, prema turskim medijima, čuje i glas saudijskog konzula Muhameda al-Utejbija", javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

Trump upoznat sa snimkom

Novi detalji objavljeni u turskim medijima dovode u pitanje verziju službenog Rijada.

U međuvremenu se oglasio i američki predsjednik Donald Trump, rekavši da je upoznat s audiosnimkom o ubojstvu Khashoggija.

Američki Kongres je pokrenuo dvije inicijative kojima se blokira prodaja oružja Rijadu, a CIA je uvjerena da je Muhammad bin Salman naručio ubojstvo Khashoggija.

Novinar Jamal Khashoggi posljednji put viđen je živ 2. listopada na ulazu u saudijski konzulat.

Saudijska Arabija je priznala da je Jamal Khashoggi ubijen u njezinom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.