Objavljena imena prezentera na dodjeli Oscara

Problemi s domaćinom svečanog događaja počeli su još u decembru, kad je glumac Kevin Hart odbio ponudu Akademije (AP)

Tri sedmice prije dodjele nagrada Oscar američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka otkrila je imena 13 zvijezda iz svijeta filma, televizije i šoubiznisa koje će ove godine u ulozi prezentera kolegama uručiti zlatne kipiće, pišu američki mediji.

Među njima su Daniel Craig, poznat po ulozi Jamesa Bonda, i Brie Larson, koja je 2016. osvojila Oscara u kategoriji najbolje glumice za ulogu u filmu Soba.

Akademija, koja dodjeljuje prestižne filmske nagrade, ove godine odlučila je posvetiti više pažnje prezenterima s obzirom na to da je ranije donijela odluku o tome da se ovogodišnja svečanost održi bez glavnog voditelja.

Problemi s domaćinom svečanog događaja počeli su još u decembru, kad je glumac Kevin Hart odbio ponudu Akademije, pojasnivši da ne želi negativno utjecati na dodjelu nakon što ga je javnost prozvala zbog nekih stvari koje je prije desetak godina napisao na društvenim mrežama.

Naime, nakon lavine javnih kritika koje su uslijedile zbog Hartovih homofobnih šala i objava na Twitteru iz 2009. i 2011. komičar je odustao od uloge voditelja.

Tradicija i izmjene

Ispočetka se nije želio izviniti Akademiji, no na kraju je ipak to učinio, ali šteta je već bila načinjena. Akademija je stoga zaključila da će se prvi put nakon 30 godina svečanost održati bez domaćina. 

Među prezenterima su reperica Awkwafina, Chris Evans, Tina Fey, Whoopi Goldberg, Jennifer Lopez, Amy Poehler, Maya Rudolph, Amanda Stenberg, Charlize Theron, Tessa Thompson i Constance Wu. Ostala imena Akademija će otkriti u predstojećim danima.

“Ovo je važan trenutak u historiji Oscara”, navodi se u saopćenju Dawn Hudson, izvršne direktorice Akademije.

“Ovogodišnja svečanost nastoji očuvati tradiciju, ali istovremeno uvodi izmjene da bi zadržala vjernu publiku”, rekla je.

Svečana dodjela filmskih nagrada Oscar bit će održana 24. februara.

Izvor: Agencije