Objavljen video iz pećine: Tajlandski dječaci zdravi i raspoloženi

Novi videosnimak mladih tajlandskih nogometaša zarobljenih duboko u pećini pokazuje dječake koji se smiju i govore kako su dobro, 11 dana nakon što su nestali.

Snimak je objavljen na Facebook stranici tajlandskih posebnih jedinica SEAL u srijedu pokazuje blijede, mršave dječake, neke umotane u deke sa folijom za grijanje, kako se predstavljaju i govore kako su „dobrog zdravlja“.

Na kraju jednominutnog snimka se čuje smijeh kada jedan od nogometaša kaže kako je preskočen u tom krugu predstavljanja.

Druga dva videa na Facebook stranici Kraljevske tajlandske mornarice pokazuju ronioce kako liječe manje povrede, neke dječake kako se smiju dok drugi spavaju pod pokrivačima.

Neuspjelo postavljanje telefonske linije

U ponedjeljak navečer je nađeno 12 dječaka (od 11 do 16 godina) i njihov 25-godišnji trener, devet dana nakon što su ostali blokirani u pećinskom kompleksu Tham Luang na sjeveru Tajlanda nakon što su poplave, nakon žestokih padavina, blokirale ulaz u pećinu.

Pronalazak nestalih doveo je do slavlja širom Tajlanda, ali smatra se kako će spašavanje trajati sedmicama, pa čak i mjesecima.

U srijedu je guverner pokrajine Chiang Rai Narongsak Osatanakorn kazao kako se tim priprema za ronjenje.

Dodao je kako su hrana, lijekovi i ostale potrepštine unijete u pećinu, ali i kako nisu uspjeli uspostaviti telefonsku liniju.

Izvor: Al Jazeera i agencije