Objavljen spisak najvećih dužnika u BiH

Skoro 65.000 blokiranih računa u BiH

Centralna banka BiH objavila je u petak popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, prema kojem u BiH ima ukupno 64.896 blokiranih računa, dok ukupan broj firmi koje imaju makar jedan blokirani račun iznosi 39.813.

U Izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Centralne banke BiH, koji sadrži 2.587 stranica, pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od privrednih poduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, stomatoloških ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi.

Na ovom popisu nalaze se i rudnici, mjesne zajednice, opštine, sportski savezi, pa čak i kompanije na čijem se čelu nalaze poznate ličnosti iz BiH. Blokirane račune imaju i taksisti, autoprevoznici, kao i drugi privatnici.

Kompanija MB-Kekerović iz Laktaša sa 9,1 milion KM (4,6 miliona eura) najveći je dužnik indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini, objavila je u petak Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) ove države na svojoj internetskoj stranici, prenose agencije.

Iza firme iz Laktaša nalazi se Republička direkcija za robne rezerve bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska sa dugom od 7,5 miliona KM (3,85 miliona eura), a kompanija Đuša iz Fojnice ima dug od 7,2 miliona KM (3,69 miliona eura).

Carinski dug

Tri najveća dužnika po iznosu akciza su firma Bob-Pro iz Čitluka sa 7,5 miliona KM (3,85 miliona eura) duga, a zatim Sarajevska pivara sa blizu tri miliona KM (1,54 miliona eura) i Bobita iz Čitluka sa nešto više od dva miliona KM duga (1,05 miliona eura).

Na spisku Uprave za indirektno oporezivanje BiH po osnovu carinskog duga tri najveća dužnika su S-leyn iz Bihaća sa 3,1 milionom KM (1,59 miliona eura), Vučko trade iz Banje Luke sa 1,7 miliona KM (0,87 miliona eura) i Megacom iz Tuzle sa 368.700 KM (189.076 eura) duga.

Lista dužnika objavljena je nakon što je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o postupku indirektnog oporezivanja.

Povodom objave liste dužnika, glasnogovornik UIO Ratko Kovačević je kazao kako je od početka primjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) do danas Uprava naplatila 65 posto od ukupnog dugovanja, tako da u ovom trenutku dugovanja po tom osnovu iznose 296 miliona KM.

‘Respektabilan procenat’

Podsjetio je da od početka primjene zakona o PDV-u od 1. januara 2006. godine do sada bilo 817 miliona KM duga po osnovu prijavljenog a neuplaćenog PDV-a, te da je taj procenat naplate respektabilan.

„Svi ostali obveznici su u postupku prinudne naplate i mi ćemo iskoristiti sva zakonom predviđena sredstva da dođemo i do tih 296 miliona KM“, poručio je Kovačević. 

Govoreći da se među dužnicima nalaze i pojedine institucije i upravne organizacije entiteta, Kovačević očekuje da će entitetski organi podmiriti svoje obaveze i da UIO BiH intezivno na tome radi.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije