Oglasi

Objavljen spisak nacističkih stražara u Auschwitzu

Spisak od 9000 imena objavio je poljski Institut za nacionalno sjećanje s ciljem da dokaže da logor nije bio poljski.
U Auschwitzu je ubijeno više od milion ljudi, najviše Židova, ali su žrtve bili i Poljaci, Romi te politički zatvoreniciAP

Poljski Institut za nacionalno sjećanje (INR) na internetu je objavio imena nacističkih komandanata i stražara u logoru smrti Auschwitz za vrijeme njemačke okupacije Poljske.

Na spisku je blizu 9000 imena, gotovo sva su njemačka, a uz neke je dodana i fotografija.

INR se nada da će tako dokazati da su Auschwitzom upravljali Nijemci, a ne Poljaci.

U logoru je ubijeno više od milion ljudi, najviše Židova, ali su žrtve bili i Poljaci, Romi te politički zatvorenici.

Na spisku su informacije o zapovjednicima i stražarima SS-a koji su radili u Auschwitz-Birkenauu, njihova imena, mjesto i godina rođenja, nacionalnost, podaci o vojnoj službi i, ondje gdje je bilo moguće, fotografija.

Auschwitz nije bio poljski logor

Direktor INR-a Jaroslaw Szarek kaže da bi popis trebao pomoći da se o Auschwitzu prestane govoriti kao o poljskom logoru.

Najavljuje da će institut sastaviti sličan spisak i za ostale nacističke logore u okupiranoj Poljskoj.

Dio koji se odnosi na zapovjednika logora Rudolfa Hoessa, koji je njime upravljao od 1940. do 1943, sadrži i fotokopiju smrtne kazne, koju mu je 1947. dosudio poljski sud.

Poljska već godinama pokušava dokazati kako je pogrešno logore nazivati "poljskim" isključivo zbog njihovog geografskog položaja.

Nova baza podataka dostupna je na pet jezika i "služi kao oružje za borbu protiv laži", rekao je Szarek.

Osim Nijemaca, i pripadnici drugih naroda

Sovjetske snage ušle su u Auschwitz 27. januara 1945. godine. Nacisti su ga napustili nekoliko dana ranije i ostavili ga manje-više netaknutog.

Na neslavnom spisku, osim Nijemaca, ima i pripadnika brojnih drugih naroda, posebno onih koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata imali režime odane Hitleru. 

Jedan od njih jest Stanislav Watze, koji je rođen u Sremskoj Mitrovici 7. 5.1920. godine. U dokumentaciji piše kako je riječ o folksdojčeru iz Hrvatske.

Josef Vogel rođen je 16. 11. 1916. u Iloku. Do 1941. služio je u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Po zanimanju je bio slastičar.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.