Objavljen spisak bh. nogometaša za Brazil

Sušić je prvi nogometni selektor koji je odveo reprezentaciju na završnicu jednog velikog takmičenja (Anadolija)

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić objavio je u ponedjeljak imena igrača na koje računa za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Na spisku selektora Sušića nalaze se 24 igrača, a većih iznenađenja pri odabiru nije bilo. U Brazil će putovati svi igrači koji su na spisku.

Boje Bosne i Hercegovine na najvećoj nogometnoj smotri će braniti:

Golmani: Asmir Begović (Stoke City), Jasmin Fejzić (Aalen), Asmir Avdukić (Borac).

Odbrana: Emir Spahić (Bayer Leverkusen), Sead Kolašinac (Schalke), Muhamed Bešić (Ferencvaroš), Ognjen Vranješ (Elazigspor), Ervin Zukanović (Gent), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunschweig), Mensur Mujdža (Freiburg), Toni Šunjić (Zorya).

Vezni red: Sejad Salihović (Hoffenheim), Miralem Pjanić (Roma), Senijad Ibričić (Erciyesspor), Izet Hajrović (Galatasaray), Haris Medunjanin (Gaziantepspor), Senad Lulić (Lazio), Avdija Vršajević (Hajduk), Zvjezdan Misimović (Guizhou Renhe), Edin Višća (Istanbul BB), Anel Hadžić (Sturm Graz), Tino Sušić (Hajduk).

Napad: Vedad Ibišević (Stuttgart), Edin Džeko (Manchester City).

Vjerujemo da će svi u Bosni i Hercegovini navijati za nogometnu reprezentaciju BiH na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Brazilu, istakao je Jasmin Baković, generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Baković smatra da je plasman BiH od višestrukog značaja za ovu balkansku zemlju, javlja Agencija Anadolija.

Podrška Brazilaca

“Plasman reprezentacije na SP može biti integracioni faktor za našu državu, jer kako sam rekao, nadamo se da će svi njeni građani navijati za BiH. Isto tako, to je prilika da BiH sve svoje potencijale promoviše u svijetu”, rekao je Baković.

Izrazio je nadanje da će za BiH na Mundijalu navijati i građani susjednih zemlja.

“Znamo da ćemo imati veliku podršku Brazilaca, pogotovo u utakmici protiv Argentine”, tvrdio je Baković.

Prvi operativac bh. nogometa kazao je i kako će reprezentativci BiH imati najbolje moguće uslove za pripreme.

“U toku je sanacija travnjaka na stadionu u Hrasnici, na kojem će naši igrači obaviti najveći dio treninga tokom priprema u Sarajevu. Osim toga, na stadionu Famosa rekonstruisali smo i svlačionice”, govorio je Baković.

Pripremne utakmice

Iz Nogometnog saveza su potvrdili i da će pripreme za SP bh. reprezentacija početi 15. maja okupljanjem u hotelu Hercegovina u sarajevskom predgrađu Ilidži. Izabranici selektora Safeta Sušića odigrat će kontrolni meč sa mladom reprezentacijom BiH 22. maja u Gradačcu. 

Krajem maja državni tim BiH otputovat će u Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje će odigrati dva test susreta, protiv Obale Slonovače 30. maja u St. Louisu i Meksika 3. juna u Chicagu. Posljednji provjeru za SP BiH će imati u Brazilu sa mladim timom Santosa 9. juna od 18 sati po lokalnom vremenu.

“Selektor Sušić ima svoj princip, da u reprezentaciju ne zove igrače koji ne igraju u svojim timovima. Treba provjeriti ove principe i ukoliko su tačni, treba ga pohvaliti, a ako nisu i to bi isto tako trebalo reći”, smatra sportski novinar i komentator Sabahudin Topalbećirević.

Smatra da, iako medijski naslovi govore drugačije, na spisku ima iznenađenja, najviše što u Brazil ne putuje nogometaš Genclerbirligija, Ermin Zec.

“Nadao sam se da će pozvati Zeca, koji igra u Prvoj turskoj ligi, pogotovo jer sam vidio da ima igrača koji igraju i u Drugoj turskoj ligi. Zec igra prvu tursku ligu, daje golove i u dobroj je formi, možda će nam čak i zafaliti kao treći napadač”, kaže Topalbećirević.

Treći napadač

“Zamislite da se neko povrijedi, što se uvijek može dogoditi. Tada bi to bila katastrofa. Imali smo opciju Muslimovića i opciju Zeca. Meni je Zec super igrač, jer igra u jakoj ligi.
Turska liga nije ista kakva je bila prije trideset godina. Treba igrati sa Galatasarayem i Fenerbahceom, koji su stalni učesnici Lige prvaka”, kaže Topalbećirević.

Ipak, sa stilom kakav danas koristi većina nogometnih ekipa, Topalbećirević vjeruje da će reprezentacija BiH utakmice Svjetskog prvenstva igrati sa jednim napadačem.

“Siguran sam da na Svjetskom prvenstvu on neće igrati sa dva napadača. Sigurno će žrtvovati Ibiševića, jer niko ne igra sa dva napadača. Kada ti treba rezultat, kad si u formi i kad su svi zdravi tada možeš rizikovati da igraš sa dva napadača.

Ali ko danas igra sa dva napadača? Barcelona? Ne. Manchester? Ne. Pa i Rooney se pretvorio u zadnjeg veznog, iza špica. Madrid? Ne. Igraju sa dva jaka bočna i jedino je Benzema naprijed. Niko ne igra sa dva špica”, kaže on.

Nagrada za uspjeh

“Drago mi je što je pozvao Senijada Ibričića, jer bi bilo tužno da je momak koji je posljednjih deset godina igrao za reprezentaciju izvisio i da je njegov nastup na Svjetskom prvenstvu doveden pod znak pitanja. Mislim da je trebao povesti i Rahimića kao igrača, jer jedan igrač mu ništa ne znači, a mogao ga je povesti, da ga počasti. Na kraju krajeva, i kada treba zatvoriti neku utakmicu i kada mu treba iskusan igrač, mogao ga je ubaciti, bez obzira na godine.”

“Ipak, napravio je lijepu gestu i poveo ga kao člana stručnog štaba”, zaključuje Topalbećirević i dodaje da je spisak “gotova stvar”, te da treba sačekati rezultat, prije nego što se počne kritikovati sastav.

“Treba biti mudar i ne treba previše kritikovati selektora, dok se turnir ne odigra. Jer ako reprezentacija napravi dobar rezultat, a mi kritikovali njegov izbor, morali bismo se sakriti u mišiju rupu”, kaže on.

Okupljanje reprezentativaca BiH Sušić je zakazao za 15. maj u Sarajevu. Tokom priprema u svojoj zemlji popularno zvani Zmajevi 22. maja u Gradačcu odigrat će kontrolni meč sa mladom reprezentacijom BiH. Do Mundijala će odmjeriti snage i s Obalom Slonovače 30. maja u St. Louisu i Meksikom 3. juna u Chicagu.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu održat će se od 12. juna do 13. jula ove godine. BiH će igrati u grupi F, u kojoj će za protivnike imati Argentinu (15. juna u Rio de Janeiru), Nigeriju (21. Juna u Cuiabi) i Iran (25. juna u Salvadoru), piše Anadolu Agency.

Izvor: Agencije