Objavljen program jubilarnog, 25. izdanja Modula memorije

Programi će biti realizirani posredstvom internetskih platformi i društvenih mreža Festivala MESS te TV-programa (Ustupljeno Al Jazeeri)

Videokonferencijom za medije u srijedu je objavljen program jubilarnog, 25. izdanja Modula memorije, koji je izmijenjen zbog pandemije korona virusa.

Ovogogodišnji program otvaranja Modula memorije trebao je biti održan 5. aprila u sarajevskoj Vijećnici, u okviru kojeg je planirano da bude otvorena izložba “Ožiljci”, čiji je autor britanski fotograf s adresom u Sarajevu Paul Lowe. 

Lowe je ovogodišnji laureat specijalnog priznanja Modula memorije 2020, Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja, a koju su prije njega dobili fotografi Ron Haviv i Milomir Kovačević.

S obzirom na vanrednu situaciju, otvaranje izložbe i dodjela nagrade prolongirani su te će biti održani kasnije, kada se za to steknu uvjeti, kao i drugi planirani događaji.

Izložba ‘60. godina MESS-a’

Riječ je o dugo očekivanoj premijeri igranog filma Sympathy for the Devil francuskog režisera Guillaumea de Fontenaya, te otvaranje izložbe “60. godina MESS-a” autorice Hane Bajrović, a u produkciji Festivala MESS.

Drugi dio programa Modula memorije bit će realiziran posredstvom internetskih platformi i društvenih mreža Festivala MESS te TV-programa.

Dokumentarni film Modul memorije u režiji Nedima Karalića bit će prikazan 4. aprila u 19:05, u okviru programa Al Jazeere Balkans.

Prateći prošlogodišnje programe otvaranja i zatvaranja Modul memorije, film govori o kulturi sjećanja.

Videoizložba fotografa Velije Hasanbegovića “Migrant Abbas”, nastala u produkciji JU MES-Modul memorije, bit će otvorena 6.  aprila u 20 sati na zvaničnom sajtu i YouTube kanalu Festivala MESS.

Ova izložba priča je o devetogodišnjem dječaku Abbasu i njegovom prvom školskom danu u kampu Borići kod Bihaća, gdje je njegova porodica stigla iz Iraka.

Večer kratkih filmova bit će održana na istom mjestu 8. aprila, s početkom u u 20 sati, a publika će imati priliku gledati dokumentarne filmove Apart palestinskog režisera Samija Shehadea, Sabah Danisa Tanovića i U zraku Jasmile Žbanić.

Lowe je bilježio život fotoaparatom

Knjiga Teatar pod opsadom autorice Hane Bajrović, čiji je izdavač JU MES, a suizdavač Narodno pozorište Sarajevo, nastala po prošlogodišnjoj istoimenoj izložbi u koprodukciji Festivala MESS i Narodnog pozorišta, imat će internetsku promociju 9. maja u 19 sati, opet na zvaničnom sajtu Festivala MESS te Narodnog pozorišta Sarajevo.

U videorazgovoru kojim je najavljen program Modula memorije 2020. Lowe je izrazio zadovoljstvo time što je ovogodišnji dobitnik nagrade, s obzirom na to da je još od početka ‘90-ih vezan za Sarajevo.

Tokom opsade proveo je mjesece hodajući gradom i fotoaparatom bilježio uništenu i oštećenu arhitekturu.

“Jedna od tema koju sam slijedio bila je utjecaj agresije na arhitektonski materijal grada, na to koliko je teško oružje uništilo zgrade, kako je geler ostavio nasilne tragove na ulicama i zidovima, kako su građani gradili improvizirane barikade da bi se zaštitili. Izložba ‘Ožiljci’ dokumentira upravo teksture uništenja, koje su u to vrijeme predstavljale zastrašujuću ljepotu”, kazao je Lowe.

Režiser filma Sympathy for the Devil Guillaume de Fontenay  rekao je da žali što je zbog pandemije premijera filma odgođena, ali se raduje što će film biti prikazan upravo u Sarajevu, u okviru Modula memorije, programa koji se bavim istim onim čime se bavi njegov film.

Četiri godine opsade Sarajeva

“Snimajući ovaj politički motiviran film, ispričan kroz priču ratnog reportera Paula Marchanda i Bobe Lizdek, putem ljudskog iskustva i surove realnosti, u kojoj je gotovo četiri godine opsade bilo Sarajevo, nadam se da ću oživiti suštinu evropskog identiteta, važnost različitosti i drugih osnovnih vrijednosti, a kako bismo izbjegli kolektivnu apatiju prema određenim zemljama i sukobima koji i danas traju u svijetu”, rekao je De Fontenay.

Bajrović je kazala da rad na ovoj izložbi traje duže vrijeme i da je najviše vremena utrošeno u istraživanje arhive i pokušaj da se svaka godina, od 1960. do danas, posloži u cjeline.

Direktor Modula Nihad Kreševljaković rekao je da vjeruje da će, bez obzira na promijenjene okolnosti, publika prepoznati važnost i vrijednost programa Modula memorije.

Sve aktivnosti Festivala MESS mogu se pratiti posredstvom profila Festivala MESS na Facebooku i Instagramu te na sajtu Festivala.

Izvor: Agencije