Objavljen mirovni dogovor Vlade Jemena i separatista

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman objavio je postizanje dogovora između Vlade Jemena i južnjačkih separatista (EPA)

Međunarodno priznata Vlada Jemena i separatisti koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su dogovor o podjeli moći kako bi se obustavile borbe, prenosi Al Jazeera English.

Kako prenosi saudijska državna TV-stanica u utorak, saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman objavio je postizanje dogovora između Vlade Jemena i južnjačkih separatista, kojim se okončava borba za prevlast na jugu te siromašne bliskoistočne države, koja je godinama pogođena ratnim razaranjima.

Bin Salman je opisao Rijadski dogovor kao ključni korak ka političkom rješenju četverogodišnjeg krvavog rata u Jemenu.

Detalji nisu objavljeni tokom ceremonije potpisivanja dogovora, koju je saudijska državna TV-stanica uživo prenosila, ali izvori navode da sporazum poziva na reformiranje Vlade Jemena kako bi u nju bili uvršteni separatisti.

Izvori dodaju da su njihove oružane snage stavljene pod kontrolu državnih vlasti.

Borbe u Adenu

U augustu se separatistički pokret koji podržava UAE, a koji traži upravu na jugu Jemena, sukobio s trupama Vlade kada su njihove snage preuzele njihovu privremenu upravu u Adenu.

Sedmice krvavih borbi izazvale su strahove u vezi s daljnjim slabljenjem saveza protiv pobunjeničkog pokreta Husi i potkopavanjem šansi za pronalazak rješenja za građanski rat pregovorima.

Separatističko Južno prelazno vijeće (STC), koje ima podršku UAE-a, i uprava jemenskog predsjednika Abd-Rabbouha Mansoura Hadija (koju podržava Saudijska Arabija) ranije su postigli početni dogovor kako bi bile okončane međusobne borbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije