Objavljen identitet lidera grupe napadača u Šri Lanki

Širom Kolomba u petak bilo je primjetno jačanje sigurnosnih mjera, dok su vlasti upozorile na novi napad (Reuters)

Muškarac za kojeg se sumnja da je vođa oružane grupe za koju vlasti Šri Lanke tvrde da je izvela bombaške napade na uskrsnu nedjelju poginuo je u eksploziji u hotelu “Shangri-La”, jednom od šest hotela i crkava napadnutih u nasilju, u kojem je ubijeno najmanje 250 ljudi, saopćili su zvaničnici u petak.

Policija je objavila na svom zvaničnom Twitter nalogu kako je Mohamed Zahran, vođa lokalne oružane grupe National Thowheed Jamath – NJT, poznat po ekstremističkim govorima na društvenim mrežama, poginuo u jednom od devet samoubilačkih bombaških napada.

Također je saopćeno kako je policija uhapsila drugog u lancu komande grupe.

Navodi se kako su istražitelji utvrdili da je vojnu obuku napadača osigurala grupa koju oni nazivaju “Vojska Mohindeen” i da je naoružanje nabavljeno izvan države i s nekih lokacija iz Istočne pokrajine Šri Lanke.

Ukupno 140 povezanih s ISIL-om

Saopćeno je kako su napadači radili u lokalnoj gimnastičkoj dvorani, da su igrali nogomet te da su koristili nacionalne lične dokumente.

Dodaje se kako su vozila korištena u napadu nabavljena u prodavnici automobila u Kadawathi, predgrađu prijestolnice Colomba.

Policija je saopćila kako je operater tvornice bakra, koji je uhapšen u vezi s napadima, pomagao članovima “Vojske Mohindeen” da izrađuju improvizirane eksplozivne naprave i nabave prazne čahure, koje je prodala vojska Šri Lanke kao bakarni otpad.

Australski premijer Scott Morrison u petak je izjavio kako je potvrđeno da su napadači u Šri Lanki imali podršku oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL, koja je preuzela odgovornost za masakr, šaljući snimak Zahrana i ostalih koji su iskazivali vjernost njenom urušenom samoprozvanom kalifatu.

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena izjavio je novinarima u Colombu kako je za približno 140 ljudi u toj otočnoj državi utvrđeno kako imaju veze s ISIL-om te kako Vlada Šri Lanke “ima kapaciteta” da “potpuno kontrolira” aktivnosti ISIL-a u državi.

Pojačane sigurnosne mjere u petak

“Potpuno ćemo kontrolirati to i stvorit ćemo slobodno i miroljubivo okruženje za živote ljudi”, kazao je.

Sirisena je optužio ministra odbrane Šri Lanke, koji je u četvrtak podnio ostavku, i načelnika policije, koji je u petak odstupio, zbog nemogućnosti da podijele informacije međunarodnih obavještajnih agencija o planiranju napada prikupljane sedmicama.

Širom Colomba u petak bilo je primjetno jačanje sigurnosnih mjera, dok su vlasti upozorile na novi napad i tragaju za osumnjičenima koji bi mogli imati pristup eksplozivima.

Naoružani vojnici stražarili su pred Crkvom sv. Antuna, jedne od tri napadnute crkve, a obližnje prodavnice su zatvorene, prenosi AP.

Izvor: Agencije