Objava dobitnika Pulitzerove nagrade odgođena zbog pandemije

Brojni novinari su na prvoj liniji i informiraju javnost o brzom razvoju pandemije korona virusa, poručila je Dana Canedy (EPA)

Odbor Pulitzerove nagrade odgađa objavu ovogodišnjih dobitnika zbog pandemije korona virusa, javlja dpa.

Imena dobitnika Pulitzerove nagrade za novinarstvo, književnost i muziku bit će objavljena 4. maja putem livestreama, dvije sedmice kasnije nego što je planirano.

“U Odboru Pulitzerove nagrade sjede brojni ugledni novinari koji su na prvoj liniji i informiraju javnost o brzom razvoju pandemije korona virusa”, saopćila je predstavnica odbora, Dana Canedy.

“S obzirom da su fokusirani na kritičnu misiju, odgoda će im osigurati dodatno vrijeme za temeljito evaluiranje finalista za Pulitzerovu nagradu 2020”, dodala je Canedy, prenosi Hina.

Prestižna nagrada

Svečanost dodjele nagrada, koja se tradicionalno održava u maju na Fakultetu novinarstva Univerziteta Columbia u New Yorku, bit će odgođena za jesen, dodaje se na službenoj stranici.

Nagradu je ustanovio Joseph Pulitzer, američki novinar mađarskog porijekla. Prva Pulitzerova nagrada dodijeljena je 1917, a uključuje 14 nagrada u novinarstvu i smatra se najprestižnijom nagradom u tom području.

Prošle godine nagrade su odnijele reportaže o masovnim pucnjavama u SAD-u, brutalnom postupanju nad muslimanima Rohinjama u Mijanmaru i sukobu u Jemenu.

Izvor: Agencije