Obimna porezna akcija u Britaniji i Francuskoj

Stadion West Hama: Britanska porezna uprava dodaje da je u racijama 'zaplijenila dosjee firmi, finansijske izvještaje te računare i mobilne telefone' (Reuters)

Obimna porezna akcija sa 180 agenata na terenu provodi se u srijedu u Francuskoj i Velikoj Britaniji i već je uhapšeno više osoba iz nogometnog okruženja, objavila je Britanska porezno-carinska uprava (HMRC).

Britanski mediji pišu da su na meti poreznika klubovi West Ham i Newcastle te da je uhapšen direktor novopečenog prvoligaša Newcastlea Lee Charnley.

Porezna uprava u saopćenju je objavila da je “uhapsila više osoba zaposlenih u profesionalnom nogometu zbog porezne pronevjere i prevare sa socijalnim osiguranjima”.

Francuzi pomažu u istrazi

U saopćenju se ističe da su istražitelji pokrenuli racije na više lokacija s obje strane La Manchea, navodeći posebno “područja sjeveroistočne i jugoistočne Engleske”, ali ne otkrivajući imena gradova ni klubova. 

Britanska porezna uprava dodaje da je u racijama “zaplijenila dosjee firmi, finansijske izvještaje te računare i mobilne telefone”.

Francuske vlasti “pomažu britanskoj istrazi i učestvuju u hapšenju i pretragama na više lokacija u Francuskoj”, dodaje se u saopćenju britanskih poreznika.

Izvor: Agencije