Obilježena godišnjica zločina u Ahmićima i Trusini

Porodice, prijatelji i komšije posjetili su u prijepodnevnim satima mezare civila na Šehidskom mezarju u Vitezu (Anadolija)

Danas je obilježena 26. godišnjica velikog pokolja u srednjoj Bosni, u kojem su pripadnici 4. bojne Hrvatskog vijeća obrane 16. aprila 1993. izvršili masakr nad Bošnjacima u selu Ahmići.

U Ahmićima je upriličena komemoracija za 116 bošnjačkih civila koje su ubili pripadnici postrojbi “Jokeri” i “Maturice” iz sastava Hrvatskog vijeća odbrane.

Obilježavanje je, navodi Anadolija, počelo mirnom šetnjom “Put istine i sjećanja” i učenjem Ja-sina na Šehidskom mezarju u Vitezu. Porodice, prijatelji i komšije posjetili su u prijepodnevnim satima mezare civila na mezarju, proučili Fatihu i Ja-sin i poručili da se događaji koji su se dogodili prije više od dvije decenije ne mogu i ne smiju zaboraviti.

Mahir ef. Husić, imam u Ahmićima, kazao je da je poruka obilježavanja 26. godišnjice zločina u Ahmićima “istina i sjećanje”.

‘Istina i sjećanje’

“Istinom želimo kazati i naglasiti i poručiti da sve ono što se desilo, dokumentovano je originalnim autentičnim videosnimcima, fotografijama. Tu istinu želimo širiti. Druga poruka je sjećanje, da nismo zaboravili naše šehide, da nismo zaboravili način na koji su oni ubijeni. To su dvije važne stvari koje moramo ponavljati i spominjati zbog budućih generacija”, poručio je Husić.

U Ahmićima su, prema podacima Haškog tribunala u predmetu “Kordić i Čerkez”, u rano jutro 16. aprila 1993.  pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili 116 civila, među kojima 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva zločina bila je tromjesečna beba.

U Udruženju građana žrtava rata 16. april ističu kako tijela svih žrtava još nisu pronađena.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba na ukupno 95 godina zatvora.

U Ahmićima je danas poručeno da se događaji od prije više od dvije decenije ne mogu i ne smiju zaboraviti

Haški tribunal (ICTY) izrekao je pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Kordiću je ujedno izrečena i najteža kazna za najveći zločin koji je tokom oružanih sukoba Hrvata i Bošnjaka u ratu počinila hrvatska strana.

On nije lično učestvovao u napadu na Ahmiće, u kojem su ljudi ubijani na kućnim pragovima, sela spaljena, a džamija srušena, ali je pred Međunarodnim krivičnom sudom za bivšu Jugoslaviju osuđen po zapovjednoj odgovornosti, kao zapovjednik HVO-a u Srednjoj Bosni.

Vijenci i cvijeće u Trusini

Haški sud izrekao je presude i Dragi Josipoviću, Vladimiru Šantiću, Miroslavu Brali i Anti Furundžiji.

Tihomir Blaškić bio je osuđen na 45 godina zatvora, prvostepenom presudom, ali je nakon apelacije oslobođen krivice za zločine u Ahmićima, te je osuđen na devet godina zatvora za druge zločine.

Istog tog dana, nekoliko sati poslije pokolja u Ahmićima, pripadnici Armije RBiH u Trusini su ubili 18 civila i četiri pripadnika HVO-a.

Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina zatvora i Rasema Handanović, koja je, po priznanju krivice, osuđena na pet i po godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine zbog ovog zločina izrekao je i presudu od 15 godina Nihadu Bojadžiću, Nedžad Hodžić osuđen je na 12 godina, a Mensur Memić na deset godina zatvora.

U Trusini je danas obilježena godišnjica zločina. 

Članovi porodica 22 Hrvata koje su 16. aprila 1993. godine ubili pripadnici postrojbe “Zulfikar” i nekadašnji mještani Trusine, u kojoj danas niko ne živi, položili su vijence i cvijeće na spomen – krst podignut u znak sjećanja na nedužne žrtve, a potom je služena sveta misa za pokojnike, prenosi Hina.

Izvor: Al Jazeera