Obilježena godišnjica zatvaranja logora Omarska

U Omarskoj kod Prijedora obilježena je 24. godišnjica zatvaranja logora, koji se nalazio u krugu sadašnjeg rudnika željezne rude kompanije Arcelor-Mittal.

Od svibnja do kolovoza 1992. godine, koliko je logor postojao, pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske su tu dovodili Prijedorčane nesrpske nacionalnosti.

Prema podacima Saveza logoraša BiH, kroz logor Omarska prošlo je više od 8.000 ljudi, a 700 je ubijeno.

Na području Prijedora tijekom 1992. postojali su i logori Trnopolje i Keraterm, a više od 3.000 ljudi je ubijeno. Mnogi se i dalje vode kao nestali.

Pravomoćne presude za sedam osoba

Za zločine počinjene u logoru Omarska pred Haškim tribunalom i sudom Bosne i Hercegovine pravomoćno je osuđeno sedam osoba, podsjetili su preživjeli logoraši.

“Prijedor će ostati u historiji upisan kao grad sa najviše ratnih zločinaca. Do danas je 51 Srbin pravosnažno osuđen za ratne zločine počinjene protiv nesrpskog stanovništva 1992. godine na području grada Prijedora”, rekao je Mirsad Duratović iz Udruženja logoraša “Prijedor '92”.

“Njih 42 su rođeni Prijedorčani, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske i MUP-a. Protiv još 25 ratnih zločinaca proces je u toku. U Prijedoru je do danas registrovano 466 lokacija sa kojih su ekshumirani posmrtni ostaci civilnih žrtava genocida”, naveo je Duratović.

Izvor: Al Jazeera