Oglasi

Obilježena 21. godišnjica rušenja Starog mosta

Danas se navršava 21 godina od kada je srušen Stari most u Mostaru, koji je renoviran i uvršten na listu UNESCO-a.
Dvadeset i prva godišnjica rušenja Starog mosta obilježena je bacanjem cvijeća i simboličnim skokom bez aplauzaEPA

Danas se navršava 21 godina od kada je srušen Stari most u Mostaru, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu.

Dvadeset i prva godišnjica rušenja Starog mosta obilježena je, kao i proteklih godina, bacanjem cvijeća i simboličnim skokom bez aplauza u Neretvu, tačno u 10:16 sati.

Djelo turskog neimara

Skokove su izveli članovi Kluba skakača u vodu "Mostari".

Gradske vlasti službeno obilježavaju samo godišnjicu obnove Starog mosta, stoga u Klubu skakača smatraju kako se i ovaj datum treba službeno obilježavati kako se taj događaj ne bi zaboravio i nikada više ponovio.

Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u vremenu između 1557. i 1566. godine.

Most je obnovljen i svečano otvoren 24. jula 2004. godine, a nakon toga je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.

 Iako je prošlo 10 godina od obnove Starog mosta, to nije popravilo sliku grada koji je i danas duboko nacionalno i politički podijeljen.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.