Obilježena 100. godišnjica rođenja Maka Dizdara

Gorčin Dizdar, unuk bh. pjesnika Maka Dizdara, u obraćanju je naglasio da je Mak pjesnik, ali i mislilac riječi (Fena)

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održana centralna svečanost povodom 100. godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je ujedno i pokrovitelj svečanosti, u obraćanju prisutnima istakao je da je Bosna i Hercegovina zemlja velikana umjetnosti, prenosi agencija Anadolija.

“Ima nešto posebno u tom odnosu između umjetnika i Bosne. Ono što je započeto riječima prenijelo se s vremenom i na platna i muzička djela. Jezik je duša svake zajednice, a pjesnici su njegove lučonoše. Kako drugačije razumjeti kulture Evrope i svijeta bez poezije i pjesnika? U svakoj kulturi postoji pjesnik koji je uspio dotaći i iskazati biće svoga naroda. U kulturi Bosne i Hercegovine takav veliki pjesnik je Mak Dizdar. Njegovo književno djelo uz stare bosanske tekstove primjer je izuzetnog umjetničkog doživljaja naše historije, kulture i baštine”, rekao je Izetbegović, dodajući da je ova svečanosti posvećena 100. godišnjici rođenja Mehmedalije Maka Dizdara, ali i, kako je kazao, stoljeću pred nama.

Profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu Sanjin Kodrić izjavio je da je djelo Maka Dizdara odavno prešlo granice književnog stvaranja.

“Mak Dizdar nije samo pjesnik, nije samo pisac, nije samo književni bard. Dizdarevo djelo je odavno prešlo granice književnog stvaranja i postalo vrijednost ne samo naše književnosti već naše ukupne kulture. Dakle, ne samo naša temeljna književna već i jedna od naših fundamentalnih kulturalnih i društevnih činjenica. To je posebno slučaj s Kamenim spavačem“, kazao je Kodrić.

‘Mislilac riječi’

Gorčin Dizdar, unuk bh. pjesnika Maka Dizdara, u obraćanju je naglasio da je Mak pjesnik, ali i mislilac riječi.

“Ovdje smo se okupili i da proslavimo riječ kao božanski dar koji nam omogućuje da se izdignemo iznad ograničenosti i da postavimo stvarnu vezu sa prošlošću, budućnošću i vječnošću. A upravo to je ono što je Mak uspio učiniti na sasvim jedinstven način – izraziti univerzalno na vlastitom, bosanskom jeziku”, rekao je Gorčin Dizdar.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi porodice Dizdar, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH) Šefik Džaferović, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, druge poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine i veliki broj građana.


Regioskop: Mak


Ovom prilikom izveden je muzičko-scenski performans “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”, za koji je zaslužan čitav niz umjetnika na čelu s Belmom Bešlić-Gal. Produkciju večerašnjeg umjetničkog programa podržala je Fondacija za muzičke, scenske i likovne djelatnosti Federacije Bosne i Hercegovine, navodi Fena.

Stogodišnjica rođenja Maka Dizdara dosad je obilježena i u Zenici, Gradačcu, Mostaru, Stocu, Banjoj Luci, Novom Pazaru, Splitu i drugim gradovima.

Njegova najznačajnija djela jesu Kameni spavač, Modra rijeka, Vidovopoljska noć, Plivačica, Povratak, Okrutnosti kruga, Panorama savremene bosanskohercegovacke proze, Koljena za Madonu, Minijature i Ostrva. Njegova djela Kameni spavač i Modra rijeka vjerovatno su najznačajnija bosanskohercegovačka pjesnička ostvarenja 20. stoljeća.

Izvor: Agencije