Obilježen Dan Hrvatskog sabora

Hrvatski sabor, Sabor, Parlament, Hrvatska
Trideseti maj slavi se kao dan spomena na konstituiranje višestranačkog Sabora (EPA)

U Hrvatskom saboru u utorak je održan svečani prijem povodom obilježavanja Dana Hrvatskog sabora.

Svečanosti su nazočili najviši državni dužnosnici – premijer Andrej Plenković, najviši predstavnici sudske vlasti, bivši predsjednici Sabora, predstavnici crkve i vjerskih zajednica, saborski zastupnici, članovi generalskog zbora te brojni uglednici iz javnog i političkog života, diplomatskog zbora, kulturnih i javih ustanova.

No, čelnik Mosta Božo Petrov, koji je podnio ostavku na dužnost predsjednika Sabora prije mjesec dana, nije došao na obilježavanje Dana Sabora.

Okupljenima se obratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je rekao da Sabor, kao zakonodavno tijelo, mora nastaviti raditi na političkoj stabilnosti i unaprjeđenju zakonodavnog sustava.

Jandrokovićev poziv na saradnju

Zastupnicima je poručio da, kao što pokazuju suglasje u svezi s europskim temama, isto pokažu i u ostvarivanju državnih i nacionalnih interesa, pozivajući ih na suradnju u osiguravanju političke stabilnosti, jačanju institucija te gospodarskog rasta i razvoja i jačanja društvene solidarnosti.

“Time ćemo pokazati našu odgovornost prema hrvatskim građanima, koji su nam dali povjerenje”, rekao je predsjednik Sabora, kako prenosi Hina.

Podsjetio je i da se današnji dan slavi kao dan spomena na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

“Još su živa sjećanja na taj dan i zanos koji je vladao među hrvatskim ljudima, kao i na sve događaje koji su uslijedili u stvaranju današnje Hrvatske. Tog dana Hrvatska je učinila iskorak prema ostvarenju višestoljetne težnje – prema demokratskoj preobrazbi, svojoj slobodi, neovisnosti i samostalnosti. Ili, kao što je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u svom govoru na konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora istaknuo: ‘Hrvatska je učinila prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji'”. Dodao bih i povratak kršćanskoj tradiciji i univerzalnim humanističkim vrijednostima”, istaknuo je Jandroković.

Govoriti o putu prema današnjoj slobodi, demokraciji i parlamentarizmu nemoguće je, istaknuo je, bez spominjanja žrtava hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata, jer bez njih danas Hrvatskoga sabora i višestranačja ne bi bilo. 

Podsjetnik na govor Franje Tuđmana

Jandroković je podsjetio i na državotvorni govor predsjednika Tuđmana, u kojem je iznio deset najvažnijih zadaća koje su stajale pred novom demokratskom vlašću – donošenje novog Ustava, uređenje novog ustavnog položaja Hrvatske, uključivanje u Europu i europeizacija Hrvatske, ustanovljenje poretka pravne države i modernizacija državne uprave, duhovna obnova, korjenite promjene u vlasničkim odnosima i gospodarstvu, demografsko oživljavanje, povratak i uključivanje iseljeništva, nužnost promjena u javnim službama i moralna obnova i etika rada.

“Danas gledajući, možemo reći da smo neke od tih postavljenih zadaća u potpunosti ispunili. Međutim, na nama, ali i na budućim naraštajima ostaje obaveza da trajno i sustavno pridonosimo ispunjavanju svih ostalih obaveza”, poručio je predsjednik Sabora.

Osvrnuo se i na sve do sada učinjeno. 

“Obranili smo Domovinu, osigurali međunarodno priznanje Hrvatske, postali ugledna članica najvećih međunarodnih organizacija i osigurali svoje zasluženo mjesto u međunarodnom poretku. I naposljetku, ostvarili strateški cilj – postali članica Europske unije i NATO-a”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije