Obilježavanje ‘Oluje’ bez dijela saveznika

Dvadeset godina od vojno-policijske akcije „Oluja” u Hrvatskoj će se obilježiti dvjema proslavama – u Kninu 5. augusta te dan ranije vojnom paradom u Zagrebu. Na nju su pozvani i saveznici, no većina je odbila učešće.

U hrvatskoj Vladi to ne vide kao udarac ugledu zemlje.

S druge strane, Srbija je ranije poručila da će je uvrijediti svako ko na paradu u Zagreb pošalje svoje vojnike.

Suprotno željama hrvatske Vlade na vojnoj paradi neće učestvovati američki, britanski, talijanski, te mađarski vojnici. Neće biti ni Slovenaca – koji su učešće svoje vojske i tri aviona prvo potvrdili, a kasnije tu odluku i povukli.

Tri hiljade učesnika

“Ne mislim da je to bilo kakav udarac Hrvatskoj. Upravo obrnuto, mislim da se treba držati Hrvatske vojske i to organizirati kao proslavu s paradom HV-a u glavnom gradu. To je naša stvar. Ne treba to povezivati ni sa kakvim sudjelovanjem bilo koga izvana. Svi koji žele su dobrodošli, a koji ne žele, nikom ništa. Ne vidim u tome apsolutno nikakav problem. To je zaista naša stvar”, rekla je ministrica vanjskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić.

U Vladi tvrde da će mnoge zemlje učestvovati opremom, zastavom, delegacijom ili vojnicima, no konačan popis još nisu objavili.

”Zna se tek da će mimohod brojiti oko 3.000 sudionika. Prikazat će se i vojna oprema, poput najnovije domaće jurišne puške VHS2, haubica upravo kupljenih od Nijemaca, a mimohod će nadlijetati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo”, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Razlog nedolasku vojski zemalja saveznika u Hrvatskoj, neki vide u pritiscima Srbije čiji je šef diplomatije Ivica Dačić u nekoliko navrata kazao da će njegovu zemlju uvijediti svi koji pristanu učestvovati u zagrebačkoj paradi.

Domaći analitičari, pak, smatraju da je jedan od glavnih problema u prekasnom početku priprema za ovako veliku i važnu manifestaciju za Hrvatsku.

“Ja na to ne bi gledao kao na fijasko i mislim da cijelu ovu priču ne treba promatrati kao neku utakmicu između Hrvatske i Srbije. Nama je obilježavanje ovog događaja izuzetno važno”, rekao je Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku.

Procjenjuje se da će obilježavanje 20. godišnjice „Oluje”  koštati do dva miliona eura.

Izvor: Al Jazeera