Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih u regiji

Piše: Sanel Kajan

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba 30. augusta, Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije, sa sjedištem u Sarajevu, apelovala je za ubrzanje cjelokupnog procesa s obzirom na to da više od 12.000 porodica traga za istinom o svojim najmilijima koji su nestali u ratnim sukobima ‘90-ih.

 Srebreničanka Emina  za sinom Edinom traga već 20 godina. Imao je 16 godina kada je odveden.

„Nema ništa… Da mi je naći samo jednu kost, da ga ukopam. I vratila sam se u svoju Srebrenicu… najviše zbog toga! Molim sve koji mogu pomoći da nađemo svoje nestale. Da smirimo njihove kosti“, kaže Emina.

Porodice nestalih

Nura Mustafić je izgubila tri sina i muža. Ostala je potpuno sama, a u Srebrenicu se vratila sa nadom da će pronaći trećeg sina i da će i on smiraj pronaći u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima.

“Mislim da taj proces traženja treba da se ubrza, kratak je život. Sutra, ako umrem, moje dijete nema ko tražiti. Poručujem svima koji mogu, da nam pomognu da saznamo gdje su nam najmiliji”, rekla je Nura.

Od svih država u regiji Balkana najveći broj nestalih osoba već godinama ima Bosna i Hercegovina.

 „Nakon rata 40 000 nestalih je prijavljeno na regionu bivše Jugoslavije. Od toga preko 30 000 u Bosni i Hercegovini. Još uvijek tragamo za oko 8 000 naših sugrađana!“ ističe Samira Krehić iz Međunarodne komisije za nestale.

Apelom da se ovaj proces ubrza reagovale su i međunarodne organizacije.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da se u potpunosti posvete rješavanju najmanje 8.000 slučajeva prisilnih nestanaka između 1992. i 1995. godine. Od vlasti u BiH zatražili su da porodicama nestalih garantiraju socijalno-ekonomska prava i pristup istini i pravosuđu.

Tokom jula i augusta stotine aktivista te organizacije poslale su pisma Vijeću ministara BiH, zatraživši provođenje Zakona o nestalim osobama iz 2004. godine. Prema ovom zakonu, koji do sada nije proveden, država treba osnovati fond za podršku porodicama nestalih, kako bi njihova socijalna i ekonomska prava bila zagarantirana. Amnesty International također poziva pravosuđe u BiH da se aktivnije uključi u rješavanje slučajeva nestalih osoba.

I organizacije civilnog društva traže brže i efikasnije reakcije na traženju nestalih.

„Organizacije civilnog društva nisu možda dovoljno radile na ovom pitanju, da nisu dovoljno učinile ono što sada Amnesty International traži. A to je da mi kao organizacije civilnog društva mnogo više pritisnemo državu BiH pa i region da se što više radi na ovom pitanju“ kaže Edvin Ćudić iz Udruženja za društvena pitanja i komunikacije.

Iz Instituta za nestale osobe BiH navode da se, kako vrijeme odmiče, smanjuje broj i pouzdanost informacija o lokaciji pojedinačnih i masovnih grobnica.

“Pozivamo i apelujemo na one koji imaju pouzdanu informaciju o lokaciji potencijalnih grobnica da se jave Institutu za nestale osobe BiH. Informacije se mogu i potpuno anonimno javiti na broj telefona koji je besplatan za pozivaoca 080 02 01 07”, kazala je Lejla Čengić glasnogovornica Instituta.

Organi pravde

Na Kosovu se još traga za 1650 osoba. Kosovske vlasti traže da se otvore arhive kako bi se objavile sve informacije koje omogućavaju da se sazna šta se desilo sa nestalim osobama te da svi oni koji su počinili ova nedjela odgovaraju pred organima pravde.

„Želje su jedno, a konkretan rad nešto drugo. Nije urađeno koliko treba. Vladina komisija za nestale osobe treba vršiti pritisak da se radi još više. Sve dok ne postoji politička volja nema nikakve šanse da se sazna šta se desilo sa nestalim osobama. Ni Srbija ni Kosovo a ni međunarodna zajednica nema političke volje da se sazna sudbina nestalih osoba“ govori Bajram Çerkini iz Koordinacije udruženja porodica nestalih s Kosova.

Dan nestalih obilježen je i u Hrvatskoj polaganjem vijenaca na spomen obilježja širom zemlje. Hrvatski Crveni križ navodi da mnoge porodice u toj zemlji još čekaju odgovore. U ovom trenutku, u Hrvatskoj,  traga se za 2577 osoba.

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije navodi da 16 godina nije načinjen pomak u rješavanju sudbine 1711 nestalih na Kosovu.

 Koordinacija udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije ovaj dan obilježila je programom u Skupštini grada Beograda. 

Prema evidenciji Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, nakon rata na području bivše Jugoslavije se traži 61 crnogorski državljanin.

Izvor: Al Jazeera