Obećano 700 miliona eura za obnovu Notre-Damea

Između 60 i 150 radnika još uvijek uklanja ruševine i nastoji stabilizirati zdanje (EPA)

Svjetski poznata katedrala Notre-Dame u francuskoj prijestolnici Parizu u ponedjeljak je izgorjela i cijeli svijet pratio je kako je vatrena stihija progutala drvenu konstrukciju krova i tornja, navodi agencija Reuters.

Pola sata prije ponoći francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će ta bogomolja biti obnovljena, a nakon manje od 24 sata obećano je izdvajanje više od 700 miliona eura.

Većinom je riječ o tajkunima, globalnim kompanijama i lokalnim vlastima.

Bernard Arnault donirat će 200 miliona eura

Tako je porodica francuskog milijardera i biznismena Bernarda Arnaulta i njegova grupa LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton objavila da će donirati 200 miliona eura kako bi se pomogla obnova katedrale.

Isti iznos obećala je kompanija L'Oreal, poznata po kozmetici i luksuznim proizvodima, zajedno s porodicom Bettencourt Meyers i fondacijom Bettencourt Schueller.

Francois Henri Pinault, prvi čovjek kompanije Kering, u čijem su okrilju brendovi Gucci, Puma, Yves Saint Laurent i drugi, rekao je da će izdvojiti 100 miliona eura kroz svoj holding Artemis.

Naftni francuski gigant Total izdvojit će, također, 100 miliona eura, francuska banka BNP izdvaja 20 miliona eura, tamošnja osiguravajuća kuća AXA 10 miliona eura, kao i Marc Ladreit de Lacharriere, čelnik grupe koja vodi rejting agenciju Fitch, te Martin Bouygues i njegov brat Olivier iz konglomerata Bouygues.

Aviokompanija Air France-KLM nudi besplatan transport svim zvaničnim učesnicima obnove katedrale, dok građevinska grupacija Vinci poziva sve firme ovog tipa iz Francuske da se udruže u obnovi Notre-Damea.

Saint-Gobain (građevinski materijali) nudi svoju ekspertizu u obnovi, naročito prozora sa zatamnjenim staklima.

Apple nije naveo koji će iznos donirati

Novac će donirati i marketinška kompanija JCDeaux (20 miliona eura), banka Societe Generale (10 miliona eura), kao i Evropska centralna banka (ECB), koja će izdvojiti devet miliona eura.

Kad je riječ o lokalnoj upravi, Grad Pariz izdvojit će 50 miliona eura, regija Ile-de-France 10 miliona eura, regija Auvergne-Rhone-Alpes dva miliona eura.

Novčanu donaciju najavio je i izvršni direktor američke tehnološke kompanije Apple Tim Cook, ali nije naveo koji iznos.

Izvor: Agencije