Obećano 340 miliona dolara za Rohinje

Rohinje su marginalizirana muslimanska manjina u većinski budističkom Mijanmaru (EPA)

Obećano je 340 miliona američkih dolara za 900.000 Rohinja u Bangladešu po završetku konferencije Ujednjenih naroda u Ženevi u ponedjeljak, kada je najavljeno da je kanadski premijer Justin Trudeau imenovao posebnog izaslanika za posredovanje između te muslimanske manjine i Vlade u većinski budističkom Mijanmaru, odakle su izbjegli.

“Do sada smo primili obećanja o 340 miliona dolara”, rekao je voditelj ureda za humanitarna pitanja u UN-u Mark Lowcock.

Blizu milion Rohinja do sada je izbjeglo u Bangladeš pod pritiskom vlasti Mijanmara, a situacija je neodrživa, izjavio je ranije u ponedjeljak predstavnik UN-a u toj državi, prenosi Reuters.

“Ovo je najveći egzodus jednog naroda od genocida u Ruandi”k, rekao je Shameem Ahsan, ambasador Bangladeša u sjedištu UN-a u Ženevi.

Kako je rekao, nasilje ne prestaje, a hiljade pripadnika manjiskog muslimanskog naroda svaki dan bježi iz Mijanmara.

‘Situacija je grozna’

UN je ranije saopćio da progon Rohinja predstavlja etničko čišćenje.

UN je u ponedjeljak u Ženevi okupio donatorske države kako bi prikupili 434 miliona dolara humanitarne pomoći za najbrže rastuću izbjegličku krizu, koja se odvija između Mijanmara i Bangladeša.

Planiranom svotom trebale bi se finansirati operacije UN-a u Bangladešu do kraja februara, a ta zemlja i dalje drži svoje granice otvorenim, prenosi Hina.

“Situacija je grozna”, rekao je šef UN-a za pitanja izbjeglica Filippo Grandi.

“Potrebe su ogromne”, dodao je.

Izbjeglicama u bangladeškom ribarskom gradu Cox's Bazaru i oko njega nedostaje hrane i vode, skloništa i sanitarnih čvorova, zbog čega postoji rizik od izbijanja bolesti.

Siromaštvo i diskriminacija

Gotovo šest od deset izbjeglica su djeca, a mnoga od njih stižu pothranjena.

Rohinje su marginalizirana muslimanska manjina u većinski budističkom Mijanmaru.

Suočeni su sa siromaštvom i diskriminacijom, što uključuje i nepriznavanje građanskih prava.

Izvor: Agencije