Obavljena dženaza žrtava lavine u Restelici

Photo: Admir Idrizi

U selu Restelici kod Dragaša (Kosovo) u ponedjeljak je obavljena dženaza i ukop devet članova porodice Reka, koji su tragično stradali u snježnoj lavini koja se obrušila na njihove kuće.

Dženazi u Restelici prisustvovalo je oko 1.500 građana.

Glavni muftija Islamske zajednice Kosova Naim ef. Ternava predvodio je obred, a među prisutnima su bili i Begjet Pacolli, zamjenik premijera Kosova, i Fehmi Mujota, ministar saobraćaja i infrastrukture.

Jedinice sigurnosnih snaga Kosova su malo prije dženaze prekinule potragu za 21-godišnjim Resminom Rekom, za koga se sumnja da je pod ruševinama kuća, kazali su za Al Jazeeru očevici iz sela Restelica.

U utorak će biti izvršena smjena pripadnika ovih jedinica i nastaviti se s pretragom, potvrdio je za RTK komandant operacije spašavanja Mehmet Lladrovci i naveo da su napravljeni veliki iskopi.

Jedinice sigurnosnih snaga Kosova su malo prije dženaze prekinule potragu za 21-godišnjim Resminom Rekom, za koga se sumnja da je pod ruševinama kuća.

Akcija će biti nastavljena sve dok ne bude pronađena i posljednja osoba, navodi portal info-ks.net.

Zbog opasnosti od novih snježnih lavina, mnogi stanovnici iz ugroženog područja u kojima se pojavila lavina preseljeno je u unutrašnjost sela, gdje je sigurnije, rekao je koordinator za spašavanje u selu Restelica, imam Šaban Hadži.

U čast žrtava snježne lavine u Restelici, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je ponedjeljak proglasila danom žalosti.

Istovremeno, predsjednik Albanije Bamir Topi, premijer Sali Berisha i predsjednik Socijalističke stranke Edi Rama izrazili su saučešće narodu Kosova i porodicama žrtava lavine u Restelici.

Izvor: Agencije