Obavještajne agencije: Rusija će se uplitati u izbore za Kongres

Strani izbori ključna su tačka koja pruža priliku Rusiji da ostvaruje svoje interese (EPA)

Rusija je odlučna da se uplete u novembarske kongresne izbore u SAD-u, upozorili su najviši američki obavještajni zvaničnici, prenosi Glas Amerike.

Dan Coats, direktor Nacionalnih obavještajnih službi, izjavio je pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja da Rusija vidi kongresne izbore na sredini predsjednikovog mandata kao “potencijalnu metu za svoje operacije vršenja utjecaja”.

“Strani izbori ključna su tačka koja pruža priliku Rusiji da ostvaruje svoje interese i na skrivene i na otvorene načine”, rekao je Coats.

“U najmanju ruku, očekujemo od Rusije da se nastavi koristiti propagandom, društvenim medijima, izmišljenim identitetima, pojedincima sa simpatijama prema ruskim ciljevima i drugim sredstvima utjecaja kako bi pokušala pogoršati i produbiti društvene i političke pukotine u SAD-u”, dodao je šef obavještajnih službi.

Manipulacije medijima

“Operacije utjecaja” koriste društvene medije da bi manipulisale osobama i grupama na koje su usmjerene, oblikovale njihove ideje i ponašanje. Budući da su jeftine za realizaciju, takve operacije ostaju značajna prijetnja američkim interesima”, upozorio je Coats.

On je dodao da Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran predstavljaju najveće kibernetičke prijetnje za SAD.

Na pitanje koja je američka agencija odgovorna za suprotstavljanje ruskim operacijama utjecaja na društvenim mrežama, Coats je odgovorio da to nije zadatak nijedne pojedinačne agencije.

Michael Rogers, direktor Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), izjavio je da se riješenost Rusije da poremeti rad američkih demokratskih institucija “neće promijeniti niti prestati”.

Obavještajni zvaničnici, koji su zakonodavce obavještavali o globalnim prijetnjama Sjedinjenim Američkim Državama, izjavili su da se svi slažu s procjenom američke obavještajne zajednice iz januara prošle godine da je Rusija pokušala utjecati na izbore 2016. u prilog predsjednika Donalda Trumpa.

Širenje dezinformacija

Senatski odbor za obavještajna pitanja jedan je od nekoliko kongresnih panela koji istražuje rusko mješanje u američke izbore.

Senator Mark Warner, vodeći demokrat u odboru, izjavio je da, dok ostaju brojna pitanja o ruskim potezima tokom izbora 2016, postoji “dvostranački konsenzus” u tom tijelu da je Moskva provela koordinisani napad da bi “podrovala američku demokratiju”.

Ruski potezi uključili su koncentrisanje na izborne sisteme u 21 državi i upotrebu “platformi za društvene medije” kako bi širili dezinformacije dosad nezabilježenog obima, rekao je Warner, prenosi VOA.

“Nemojte se zavaravati: Ova prijetnja nije počela 2016. i sigurno se nije završila s prošlim izborima”, rekao je Warner. 

“Vidimo kontinuirani napad Rusije kako bi se potkopale naše demokratske institucije i oni nas nastavljaju napadati”, dodao je on.

Izvor: Agencije