Obavještajci: Rusija pokušava destabilizirati Njemačku

Hans-Georg Maassen, BfV, Njemačka, Obavještajna agencija
Hans-Georg Maassen: 'Vidimo agresivnu i povećanu cyber-špijunažu i cyber-operacije' (Reuters)

Njemačka obavještajna agencija BfV optužila je u četvrtak Rusiju da pokušava destabilizirati njemačko društvo i državu provođenjem propagandnih kampanja i izvođenjem cyber-napada.

Šef te agencije Hans-Georg Maassen naveo je u priopćenju da je “sve više dokaza za pokušaje da se utječe na parlamentarne izbore u Njemačkoj, koji će biti održani iduće godine”, prenosi Tanjug agenciju AP.

Agencija je uočila povećanje u “agresivnoj cyber-špijunaži”, čija su meta, kako tvrdi, njemački političari.

Cyber-špijunaža i propaganda

“Vidimo agresivnu i povećanu cyber-špijunažu i cyber-operacije, što bi moglo ugroziti dužnosnike Vlade Njemačke, članove Parlamenta i zaposlene u demokratskim strankama”, naveo je Maassen.

Agencija je navela da je uočila širok spektar sredstava za širenje ruske propagande i golemu uporabu financijskih resursa za provođenje kampanje za širenje dezinformacija, koja je usmjerena na pripadnike zajednice koja govori ruski jezik, a živi u Njemačkoj, političkim pokretima, strankama i drugim donositeljima odluka, kako prenosi Reuters.

Cilj je, tvrdi agencija, da se širi nesigurnost u društvu, oslabi ili destabilizira Njemačka, ojačaju ekstremističke grupe i stranke, kao i da se zakomplicira rad Vlade Njemačke i utječe na politički dijalog.

Izvor: Agencije