Oglasi

Obavještajci: Do 2030. kraj dominacije SAD-a

U narednih18 godina, grupa obavještajnih agencija predviđa i jačanje srednje klase, te nestašice vode, hrane i energije.
Globalna ekonomija prvi od faktora koji će oblikovati megatrendoveAP

Američko Nacionalno obavještajno vijeće, sastavljeno od 16 obavještajnih agencija u SAD, navodi da će do 2030. godine uslijediti kraj američke dominacije svijetom, te da će doći do rasta moći pojedinaca u odnosu na države.

U izvještaju za period od narednih 18 godina Vijeće predviđa i jačanje srednje klase, čiji će se interesi razlikovati od interesa vlada, kao i velike probleme koji se tiču nestašice vode, hrane i energije, prenosi agencije Srna.

Nove tehnologije, sve manji resursi i eksplozivan rast stanovništva u idućih 18 godina izmijenit će ravnotežu moći i dovesti do radikalnih ekonomskih i političkih promjena po do sada neviđenoj brzini.

Na 140 stranica navode se sve opasnosti i prilike koje bi se tokom narednog perioda mogle pojaviti pred narodima i ekonomskim sistemima.

Ključno raskršće

Kako prenosi agencija Bloomberg, američki obavještajci ocjenjuju da se svijet nalazi na ključnom raskršću u ljudskoj historiji, koje bi moglo dovesti do potpuno različite budućnosti.

Izvještaj, čiji je glavni autor savjetnik Nacionalnog obavještajnog vijeća SAD Mathew Burrows, rezultat je 18-mjesečnog rada koji se sastojao od razgovora s akademicima, istraživačkim institutima, političkim vođama i korporacijama iz Evropske unije i još 14 zemalja.

U proteklom periodu dominirali su tehnološki napredak, migracije i ratovi.

Na prvom mjestu faktora koji će oblikovati utjecaj "megatrendova" u sljedećem razdoblju jeste globalna ekonomija koja je vrlo osjetljiva na krize i velike razlike između nacionalnih ekonomskih sistema.

Tu su, između ostalog, i širi pristupi novim tehnologijama, starenje stanovništva, urbanizacija, veća potražnja vode i hrane.

Kao jednu od promjena autori izvještaja navode napredak ekonomskog utjecaja prema istočnim i južnim zemljama.

Očekuje se da će do 2030. godine američki, evropski i japanski udio u prihodima na svjetskom nivou "pasti" ispod 50 posto.

Izvor: Agencije