Obavezna registracija dronova u SAD-u

U Sjedinjenim Američkim Državama od naredne sedmice dronovi će se morati registrirati u bazi podataka nadležnog organa. Do sada se korištenje manjih letjelica nije kontroliralo, što je dovelo do mnogih incidenata.

Dok dronovi lete sa polica u prazničnoj sezoni, Američka agencija za avijaciju nije gubila vrijeme. Registracija je obavezna, a vlasnici rekreativnih letjelica od ponedjeljka to mogu uraditi putem interneta.

Obuhvaćeni su dronovi težine od blizu 150 grama do kilogram i po. Rok za postojeće vlasnike je 19. februar naredne godine. Novi vlasnici sprave moraju registrovati prije prvog leta.

Naknada iznosi pet dolara, ali oni koji registraciju obave u roku od 30 dana oslobođeni su plaćanja.

Vlasnici će dobiti jedinstveni identifikacijski broj koji će se nalaziti na dronu, kako bi nadležni znali njegovo porijeklo.

Zalutali dronovi su sletjeli na travanjak Bijele kuće, tribine US Opena, ometali su gašenje požara iz zraka, a ugrožavali su i avione.

Prema nedavnoj studiji, u protekle dvije godine došlo je do 327 incidenata u zraku, od toga 90 komercijalnih aviona i 38 helikoptera.

„Problem je to koji imaju aerodromi širom zemlje, avioni za zaprašivanje, helikopteri za medicinsku evakuaciju i slično. Mnogi piloti raznih letjelica su se suočili sa ovom ili onom vrstom incidenata sa dronovima“, rekao je Dan Gettinger, koautor studije.

Protivljenje hobista

Hobističke grupe se već protive. Akademija modelarske aeronautike tvrdi da se radi o nepotrebnom opterećenju vlasnika dronova. Kažu da su edukacijske kampanje ključne za sigurnost.

Dronovi ne smiju letjeti na visini većoj od 120 metara.

Agencija za avijaciju kaže da je edukacija ključna, ali zbog velikog broja incidenata potrebno je znati ko je odgovoran. Vlasnicima koji ne registruju svoje letjelice prijete novčane kazne.

Izvor: Al Jazeera