Obama za svijet bez nuklearnog oružja

Opasnost nuklearnog terorizma je jedna od najvećih prijetnji globalnoj sigurnost, tvrdi Obama (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama kazao je da zagovara „svijet bez nuklearnog oružja“, te da je posvećen sprečavanju posjedovanja nuklearnog naoružanja, pred dvodnevni samit 53 zemlje o ovom pitanju u Seulu.

„Opasnost nuklearnog terorizma je jedna od najvećih prijetnji globalnoj sigurnosti. Zato u Seulu moramo to razmotriti“, kazao je Obama prije susreta na kojem će se razgovarati o sprečavanju pristupa terorističkim organizacijama radioaktivnom materijalu koji bi mogao biti iskorišten za izgradnju nuklearne bombe.

Obama je upozorio sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una da će, ukoliko ne promijeni pravac svoje politike, dovesti svoju zemlju u poziciju “još većih razočarenja i veće napuštenosti” od strane drugih država.

“Vaše provokacije i težnja za nuklearnim naoružanjem nisu vam donijeli željeni mir, naprotiv do sada je trebalo biti jasno da su to samo potkopavanja. Umjesto da zadobijete poštovanje, vi ste još više usamljeni”, kazao je Obama.

Pitanje Irana

Obraćajući se iranskim liderima, kazao je da i ova zemlja mora poštovati „svoje obaveze“.

„Iranski lideri moraju razumjeti da nema bježanja od izbora koji je pred njima. Iran mora djelovati ozbiljno i hitno, što je sada potrebno“, kazao je on, ali i dodao da „ima vremena da se ovaj problem riješi diplomatskim putem“.

Iran insistira da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe, dok zapadne sile tvrde da gradi nuklearno oružje.
Iran i Sjeverna Koreja ne prisustvuju samitu u Seulu.

Al Jazeerin reporter Harry Fawcett, koji se javio iz Seula, kazao da je svojim govorom predsjednik Obama obuhvatio „velike teme posjete“, te da je govor iskoristio da promovira svoj san o svijetu bez nuklearnog naoružanja.

‘Možemo oboriti raketu’

U međuvremenu, Južna Koreja je upozorila da će ukoliko sjeverni susjed, prema svom planu sljedećeg mjesec lansira raketu dalekog dometa i ukoliko ona uđe u zračni prostor Južne Koreje, vjerovatno biti oborena.

“Ukoliko lansirana raketa od strane Sjeverne Koreje skrene sa svoje normalne putanje i uđe u zračni prostor Južne Koreje, preduzet ćemo mjere kao što je obaranje rakete”, rekao je zamjenik glasnogovornika ministarstva odbrane, Jun Von-sig.

Jun je podvukao da lansiranje rakete predstavlja provokaciju i potkopavanje mira na korejskom poluotoku.

“Južna Koreja i vojska SAD-a prate planove za lansiranje rakete planirano za sljedeći mjesec”, tvrdi on i kaže da je Sjeverna Koreja preselila glavni trup rakete u selo Tongcang u gradu Sjeverni Phyongan. Jun nije govorio o detaljima kada su u pitanju pripreme koje vrši Sjeverna Koreja.

Izvori: Al Jazeera i agencije