Obama upozorio Pjongjang: Dobićete odgovor

Obama je stigao u Seoul kako bi uvjerio Južnu Koreju da će SAD i dalje pritiskati Pjongjang da odustane od svojih nuklearnih ambicija (AP)

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u četvrtak Sjevernu Koreju da ne izvodi nuklearno testiranje i da će na njega međunarodna zajednica oštro odgovoriti.

“Ako Sjeverna Koreja učini pogrešku i izvede još jedno nuklearno testiranje, može očekivati oštar međunarodni odgovor”, rekao je Obama u intervjuu za list LoongAng Ilbo.

Specijal

Obama je u petak stigao u Seoul kako bi uvjerio Južnu Koreju da će Sjedinjene Američke Države i dalje pritiskati Pjongjang da odustane od svojih nuklearnih ambicija, prenosi Hina.

Satelitski snimci stari dva dana pokazali su dodatnu aktivnost na sjevernokorejskom testnom poligonu Punggye-ri koje su “vjerovatno povezane sa pripremama za detonaciju”, saopćio je Američko-korejski institut Univerziteta Johns Hopkins.

Poklapanje događaja

Izvještaj, koji je citirala informativna agencija AFP, ponavlja nedavna upozorenja Južne Koreje da Sjever možda planira testiranje koje se poklapa sa Obaminom dvodnevnom posjetom.

Ako Pjongjang nastavi sa četvrtim nuklearnim testiranjem, to će biti jasan izazov za Obamin pokušaj da ustoliči ulogu Washingtona kao pacifičke sile.

Iako je Sjeverna Koreja posljednjih sedmica pojačala provokativne aktivnosti tako što je lansirala nekoliko raketa i najavila novo nuklearno testiranje, Južnokorejci su zauzeti jednom od najvećih tragedija u historiji, potonućem trajekta u kojem su poginule stotine djece.

Američki predsjednik stigao je u Seoul nakon Japana, prve postaje azijske turneje tokom koje će još obići Maleziju i Filipine.

Izvor: Agencije